Tuesday, December 30, 2014

Brader Burger Sungai Petani

Best Blogger Tips

Kali ni Cik ina nak Citer pasal Burger Bakar yang dah menjadi Fav Cik Ina selain Boooz Burger.. 
Burger Bakar ni 
dah glamer dan dikenali 
sebagai 
Brader Burger Sungai Petani.
Lokasinya kat parking Public Bank Pekan Baru.. 
Contact no 017-517 0545
atau 017-485 5360




Memang sedap baq hang...

Cik ina mula start makan masa birthday my sepupu. Kami p celebrate sama.. 


Cuma la ni teringin nak makan burger yang besar tu,, nama dia Big Mouth Burger.. besar dua tapak tangan Cik Ina kot..


Ada lagi burger lain yg pastinya sedap. Kiranya byk pilihan la... 
sapa yg ke uptown sp jgn lupa singgah nooo.. 




yg ni dah try



Boleh pilih yang mana pilihan hati..
Lokasinya kat parking Public Bank Pekan Baru.. 

sebelah gerai makan my fav iaitu nasi tomato ayam berempah... dan dari uptown tu kita kena seberang jalan dan setentang dengan masjid tu...

**********************************
selamat mencuba ye....
Jom baca
Tempat makan best kat Sg Petani

**********************************************************************

Best Blogger Tips

Oh keretaku..

Best Blogger Tips

Yeye,,, dah melancong sakan, sampai ke mana hala nuuu, now we area back to school.. mmg balik ke sekolah sbb cik ina keje kerani sekolah.. opss nama sekarang pembantu tadbir. Now time to service my car..
Bila p service rupanya byk benda kena tukar.. huaaaa bukan minyak hitam je.. yg lain pun byk yg kena juga, brake disc kot satu set... brake pad satu set... makan modai juga... 
Memandangkan nyawa lagi penting, maka haruslah tukar.. tu la dah la pokai. .dah blk berjalan sakankan.. haaa sblm berjalan sakan, tayar tkr seblh dah...
Tukar je la. Tu la kan Cik ina ni tau naik dgn isi minyak , isi angin je kan...


Alhamdulillah,, redha...

Best Blogger Tips

Sunday, December 28, 2014

Small Gathering Dec 2014

Best Blogger Tips

Assalamualaikum. Pejam celik pejam celik tup tup kita dah di ujung thn 2014.. Sat je masa berlalu.. Masa ni pun dah lebih kurang seminggu dah banjir kat area Pantai Timur dan sekarang dah sampai ke Johor, Selangor, Perak. Doakan mereka semua selamat dan sihat.. Aamiin...

Kelmarin matahari masih malu nak memancarkan sinarnya tetapi hari ni alhamdulillah ada juga matahari dari tghari till noon. Cik Ina pun happy sangat hari ni... sebab blh jumpa geng sekolah menengah dulu.. 

Gathering kecik ni spt biasa diadakan di rmh tok penghuluwati kami..


PUAN ZALIZA OR KAMI PANGGIL ZA. 
Nama glamer fb leyza.



Ahli tetap mesti ada,,, Iaitu Cik Ina, Puan Rusna, Puan Lily, dan Puan Rozaini . 

Yg sebelah Cik ina tu la Kakak misi kita
Puan yg last ni kengkadang ada sbb keje misi ni fhm fhm je la. Dan kali ni ahli tambahan iaitu Puan Intan - yang baru tiba dari Kerteh Tganu dalam dua hr lps.. 

Tudung merah tu Puan Intan
Cik ina lama x jumpa intan ni sejak hbs sek.. dari hbs SPM sampai la ni la.. Cer kira.. 36 thn -17 thn. Opss pecah rahsia...



Yang bestnya.. tuan rumah jamu mee kari.. siap ada marble kek lagi. Cik ina sampai dulu.. maka cik ina jadi tukang rasmi mee kari tu.. Ermmmm yummy sedap ooo.. mesti sedap air tangan dari chef yg berpengalaman di dapur sendiri. Mcm cik ina ni ,,, mee blh la tang kari tu pelan ckit la...
Gathering ni bila cukup korum mmg meriah hbs.. cik ina terlihat kat ruang rehat ke2 za,, anak dia pun sampai tergelak bila dengar mummynya n the geng sembang.  Usik mengusik, gurau bergurau mcm dlm whatsapp tu. Cer teka siapa.. ahli mesyuarat tingkap kami mesti tau... za n intan la.. Dalam kami dok sembang. ..dan lagi dok pakat nk p Arianni plak. Dan lagi depa nooo..

Apapun Cik Ina nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada za dan family yg sporting kerana menyediakan makanan yang sedap dan sudi bg kami berkumpul di rumah yang cantik itu...

B4 balik semua posing ckit... 1 2 3 senyum....

Kita selfie pulak kata tuan rumah...

Terima kasih daun keladi, 
Nanti jemputlah kami lagi...

P/s : nanti kita bawa mai bekal sorang ckit bg tuan rumah makan pulak...

Best Blogger Tips

Medan ♥Day 4♥

Best Blogger Tips

Morning medan.... 
wah mcm x nak bangun je pagi ni tapi waktu suboh awal maka haruslah kena la bangun. Dah bangun payah la nak tido kan.. Sesudah solat.. jiran sebelah datang bertandang. Rupanya karan x dak plak bilik depa. Cian depa. Maka harusla pulang ke bilik mereka utk tunggu juruteknik datang.

Rasa sedikit sedih sebab hari ni kami akan meninggalkan bumi Medan ini. Walaupun agak sedikit bising pagi ni sebab kami ada tldi tengah tengah Medan.. yang bestnya penduduk masih memberi peluang kepada mereka yang lalu lalang di jalan. Respek la sebab kat Malaysia x dapat ni semua.

Tepat jam 8.30 kami turun breakfast kat hotel. Wah kali ni ada nasi lemak tapi sambal nya x best. Try la tgk sbb rindu nasi lemak mak cik pot pet. Balik ni haruslah cari nasi tu.. yum yum..terbayang dimindaku.


Kemudian dedek tiba kat bawah dan kami bgtau nak checkout. Dedek inform bellboy untuk amik lugagge kami. Wah.. senang kerja kami.. Bellboy yang hensem pun sampai...

Destinasi pertama kami adalah ke Air Asia untuk tambah kilogram. Kak Mah tambah 20kg dgn harga rm40 je kot. Cik ina tak turun dr Kijang masa tu. .tu yang ada ayat kot.. Selepas tu.. kami ke Istana Maimoon. Hujan renyai renyai masih lagi belum berhenti. .  

1. ISTANA MAIMOON.
Kami masuk kesana seperti biasa dibayar oleh Dedek sebab termasuk dalam pakej. Harga masuk cik ina tgk adalah Idr5,000 seorang.  Menurut pembacaan Cik ina, Istana Maimoon ni merupakan salah satu istana yang paling indah masih ada di Indonesia. arsitektur yang unik dan desain interior istana ini memberikan karakter yang khas. Istana Maimun ini dibangun oleh Sultan Makmun Al-Rasyid Perkasa Alamsyah. Istana Maimun dibangun dengan desain dari seorang arsitek Italia pada tahun 1888.




Tengah asyik melihat sekeliling sejarah istana itu.. kami tgk ramai yang sewa baju diraja. Kami pun nak juga. Harga sewa baju baru Idr 10,000 atau Rm 3.00. Apa lagi. Kami dipakaikan diatas baju yang kita pakai. Dah la kain cik ina kembang..  bertambah besar lagi la Cik Ina. 





Huhu.. jgn terkejut tgk gmbr i ye. Pastu amik pose cikit ala ala puteri raja gitew.. Layan je la...

2. Shopping last di Parking Istana Maimoon

Cik ina x sempat beli baju untuk Aira n member cik ina yang baik hati tolong jaga keta i tu. So cik ina beli baju aira n baju shir biru dan FM semua harga  idr 60,000. Pastu beli keychain 2 set idr 50,000. Cik ina dah terguna duit Airport tax plak. Maka cik ina kena ajak dedek p money changer plak ni. 



3 . Kedai kain wajir
Kami sekali lagi ke kedai kain wajir untuk check harga kain yang kak mah beli. .. dia lupa harga. Nnti payah plak nak jual kan.. Kak Mah nak jual ke?? Lupa nak tanya. 


4. JUMPA FADLY .. my tourist guide

Di dalam kedai tu.. tetiba Elfy bagitau Fadly dah mai td. Sekarang maybe ke Brastagi. Ala.. kempunan nak jumpa Fadly. Kami dah berusuran 3 mimggu sebelum datang Medan tau.. tup tup x dpt jumpa.. Frustnya. Tetiba Dedek bgtau yang Fadlly masij ada di dalam kedai. May be customer Fadly pilih kain x hbs lagi kot. Dan fadly mai jumpa kami... Akhirnya...




Cik ina dapat juga bertemu 4 mata dgn Fadly. Ni first time sembang. Selalunya dlm whataspp je. Fadly ni memang peramah dan mudah mesra. Sat je blh gurau dengan geng kami. HabIs sembang Siap temankan cik ina ke money changer lagi. Nasib  baik money changer selang 3 buah kedai tu. 

5. KE SPA. 
Kami masih ada masa sampai petang lagi. Oleh kerana kekurangan wang.. maka kami x nk ke Pajak Ikan. So.. Dedek bawa kami ke SPA.. Oleh kerana kehabisan wang..Kak Mah tolong bayarkan dahulu..  Huiiii best rupanya memanjakan diri waktu kita letih ni.. rasa hilang letih kami. Setelah hampir 2 jam.. kami pun selesai.. 

5. MAKAN SEBELUM BALIK
Setelah selasai.. perot dah berbunyi rap..  Ada masa 2 jam lagi sebelum masa untuk bertolak ke Airport. 


Dedek bawa kami ke Restoran Simpang Tiga lagi tapi ni cawangan lain. Kali ni makanan yang dihidangkan lain plak dari masa first time. Kira ok la tu kan. Apa tunggu lagi. Ngap la kan.. still ustazah baca doa dulu ye..

6. AIRPORT KUALANAMU
Ha.. makan sudah.. silat pun sudah kat restoran tadi. Masa untuk pulang.. huhu sedih la plak nak tinggalkan Bumi Medan ni.. sebabnya kami dah mesra semua termasuk dengan Dedek sekali. Daru restoran tu amik masa sejam lebih untuk ke Airport. Tambah macet kat tol tu plak. 

Yang bestnya highway tu macam kat Malaysia. Rasa terubat rindu sebentar bila highway tu. tOL  jetak sama. Dlm perjalanan kami nu masih bunyi gurau senda kami. Dedek ada citer pasai botol la. Ha.. nak citer.. dlm pemalu Dedek tu.. cik ina dah terkena 3-0 dah dengan Dedek. Yang lain pun sama..

Tup tup dah sampai Airport.  Masa punggah barang.. baru terasa banyaknya barang kami... penuh 2 troli.  

Setelah check in dan solat. . Kami pun masuk untuk boarding... tup tup flight delay sejam.  

7. KLIA 2
Jam 12.00 tgh mlm kami dah sampai dengan selamat.  Alhamdulillah... Otw ke kereta.. kaki amik gambar untuk infrom Dedek n Fadly bahawasanya kami dah selamat mendarat. .
Ni la gambar kami utk dedek kami dah selamat sampai
Maka... dengan rasminya berakhirnya percutian yang best ni.. Rasa nak mai Medan lagi.. betul tak Falah...

Tapi yang tak best satu je.. sampai je kat rumah.. nampak beg i dah jadi x ok.. Nk tahu jadi mcm mn beg ku itu?? Lihat sini

Belanja hari ni

Baju Istana Sewa      IDR 10,000
Gambar Kenangan     IDR 20,000
T-shirt MErah            IDR35,000
FM                           IDR60,000
KEY Chain                 IDR50,000
TOtal                        IDR 190,00 RM 55.00

Maka bemanja Cik ina sepanjang di sini tak termasuk shopping kain

Day 1  = IDR 283,000 RM   81.00
Day 2  = IDR 360,000 RM 105.00
Day 3  = IDR  56,000  RM   16.00
Day 4  = IDR 190,00   RM   55.00

****************************************************************

****************************************************************

Best Blogger Tips

Beg kotakku pecah

Best Blogger Tips

Huhuhu sedihnya bila ingatkan beg Cik Ina ni... Baru je berbakti beberapa kali je dah pecah... Rasanya dalam 7-8 kali guna je.. First masa lps beli.. balik dr Langkawi,  then p kursus, then p Bali, pastu Langkawi again, n this time ke Medan. 
Yang cik ina ingat la takat tu je.

Yang lagi sedih tu, masa dah sampai dari Medan kt rmh Falah still ok.. sebab Cik Ina ada punggah beg ckit siap kata harap beg ni blh elok sampai rmh.. huhu masin mulutku Falah... tup tup bila fly dr KLIA2 ke PENANG jadi lagu ni.. tu dia,, keluar ayat kwdah dah.. rasanya depa x handle with care. Rasa saja no... Beg tu masuk kat bawah. Berat kot sbb tu x handcarry.




Lepas ni kena beli lagu mana plak bg tak pecah.. 
Any suggestions??
Nanti tetiba ada kursus payah plak kan... beg x de.

****************************************
Jom baca kisah kami sebalik beg pecah ini

Best Blogger Tips

Wednesday, December 24, 2014

Brastagi - Medan ♡ Day 3 ♡

Best Blogger Tips


*****************************************************************************
Bangun pagi ni di Brastagi ni agak sejuk juga. 
Maka kemalasan menguasai diri masing-masing.. Letih jln jauh kat klia2 pun masih terasa. Nasib baik baju kami semua dah iron sebelum tido. Kami bersiap dan breakfast pukul 8.30 pagi. 


Tengok-tengok menunya macam sama je dengan kat danau toba. 
Nasi goreng pun colornya hampir sama. 

Lps breakfast kami ambil peluang utk merakamkan kenangan indah kat hotel ni. Bilik kami sebenarnya depan pool je tp oleh kerana x bawa baju mandi jadi x mandi la... cewaah macam la betul kan.. yang bebenornya oleh kerana cuaca masih lagi berdebu debu dari gunung Sinabung maka kami posing ala kadar je.

Sorang kat depan bilik sorang kat pool,kat pokok


nampak tak kat lantai tu.. debu
Time to check out...yeye nak pi ke Medan lak... 


Depan hotel Green Garden..
Niat nak ke pasar buah tp cuaca x mengizinkan.Huhuhu sedih juga tp kesihatan lagi penting kan. 
Jom ke Medan kita. OTW kami nampak Gunung Sinabung yang masih mengeluarkan debu untuk hari yang ke3.


tak berapa nampak sangat gunung sinabing sebab byk debu
Pic ni Cik ina amik dari google -yang ni clear ..
1. TAMAN ALAM LUMBINI

Kami singgah dengan niat nak tengok je kat taman ni. Dengar kata semua emas.. Tapi x buka lagi sebab tengah dok sapu debu.. maybe lambat cikit penjaga pagar tu kata. Dedek cakap Taman Alam Lumbini terletak di Desa Tongkoh, di kaki Gunung Sibayak. Jarak Taman Alam Lumbini dari Berastagi sekitar 8 km dan dari kota Medan sekitar 55 km. Daya tarik utama Taman Alam Lumbini adalah replika Pagoda Shwedagon yang ada di Myanmar. Tinggi pagoda mencapai 46,80 meter, merupakan pagoda yang tertinggi di Indonesia. 






Jalan masuk ke Taman Lumbini
2. SINGGAH DI PENATAPAN

Mulanya kami rasa nak minum teh, tapi bila tgk ramai orang yang singgah maka x jadi. Tetiba baru ingat hari ni Ahad, jadi hari cuti mingguan di sini.. Tak pe,,, kita teruskan perjalanan... 

Ni pun puas tunggu orang tak de...
Sebelum balik Cik Ina ternampak ada orang juai jagung plak... Issk i ni pantang nampak jagung mesti beli...  maka cepat je cik ina p order... sedap nampak.. Jagung dia ada letak sos tau...  Harga jagung ni = IRD5,000


Jom try jagung sini plak..
3. Shopping Telekung dan kain
Kami tiba di Medan hampir jam 1.00 petang. Destinasi pertama--- Kami terus dibawa ke Jalan Wajir untuk membeli kain suit dan telekung. Tang ni akak suka....suka suka suka.. Nak masuk kedai kain ni pun banyak halangan. Kami ber5 diserbu oleh penjual jalanan. Puas nak tepis juga. 



dari google sbb cik ina x sempat amik. excited nak pilih sangat
Masa kami masuk tu tak ramai orang sangat tapi masa asyik memilih tu,, punya la ramai orang. Nak jalan pun payah ..Kat sini tak berapa murah tapi nak jimat duit, ada geng yang nak guna kredit card maka tempat ni la sesuai..  Nnti tgk Cik ina beli apa ye... jeng jeng. Sebab sepupu kata kat Pajak ikan lagi murah.. huhuhu.. tapi x pe la,, kredit card punya pasai.. pejam mata noo


Jom pilih... yang tudung merah tu la Elfy sales girl kami yang comel..
Siap hafal nama kami lagi
Model kain baru...
Beli kain ni utang bank.. jadi tak masuk dlm duit yg bawa belanja Cik ina.

Tips.. kat pintu kedai tu- jangan ada yang tunjuk minat sebab kalau kita nampak minat je.. depa akan pegang kita sampai beli. Cik ina kena dah.. Masa beli FM

4. Makan di Restoran Seafood Wajir
Tengah syok tawar menawar kain pasang tetiba ada bunyi dondang sayang.. opss baru sedar dah jam 2 lebih. Dedekkk kami dah lapar..Kakak - kakak ni dah bersuara... Maka Dedek pun cakap - baik kakak (ni ayat fav Dedek tau).. jom kita makan kakak...Dekat aja kakak... Rupanya kedai makan tu seberang jln je dr kedai kain... 


2 manggo 30 ribu, air avokado, markisa dan terung belanda..
Setiap satu harga 11 ribu

Hari ni kami cerewet bab makan. Kami request kat Dedek untuk pilih sendiri.. Dedek kata ok... Maka ni la pilihan kami...siap tambah 2 pinggan cumi goreng tepung.. ni la makan yang paling sedap semasa kami di sini...  Sedap sedap sedap...

Cumi goreng tepung sampai dulu
Jom kita makan.. 

Lps Dedek bayar Dedek tunjuk harga ... Kami minta sebab nak tau harga -makan kami masih dalam pakej.... tgk harga masih murah dari harga kita di Malaysia. Pttla sepupuku yg mai mggu lps suruh Cik Ina mai mkn sini.. murah.. sedap dan cepatttt... Sapa nak mai medan.. kena mai mkn kt situ... Wajib tau..


Ni la jumlah nya.. berbalio kan... dah la sedap cepat dan murah

Ni la hasil belian mereka,, cik ina ckit je...
Selepas makan. plannya nak ke Istana Maimoon tapi hari ni Ahad ada event pulak. Kena p esok la. Maka kami terus ke Masjid raya. 


4. MASJID RAYA

Rupanya masjid ni ada kat depan Hotel Madani je.Hotel tempat kami menginap malam ni. Cuaca yang panas dan orang yang ramai ni membantutkan kami untuk melawat. Jadi kami decide nak solat dalam Hotel je..




 5. HOTEL MADANI, MEDAN
Yess, setelah penat bershopping hingga habis duit, time untuk merehatkan diri sebentar.. tgk dulu hasil belian...

 Solat dan regangkan otot dan golek2 atas tilam dulu. Malamnya nak keluar lagi. Kita tinjau dulu hotel mcm mana..




 6. Toko Bika Ambon Zulaikha.

Kami ingat malam ni nak tengok SOGO Medan tapi kurang semangat sebab masing-masing dah hbs rupiahnya... Ada untuk airport tax je... Tetiba kak mah baru ingat ada orang pesan kek lapis. Terus Dedek bawa kami ke Toko Bika Ambon Zulaikha.. Tengok semua best macam nak beli tapi.... huhuuhu

Jika ditanya apa oleh-oleh khas Medan ni kalau makanan la, Bika Ambon yang terkenal di Medan adalah Bika Ambon Zulaikha. 


Masa kami sampai ada tulis x leh amik gambar. Jg mintak kat pak cik google la
PAk Cik goole bg gambar yang siang


7. SOGO MEDAN
Selepas puas merasa pelbagai jenis kek lapis, kami terus ke Sogo Sun Plaza Medan. Niat dihati nak tengok mcmmana la rupa SOGO sini. Bila sampai,,, emm besarnya. 

Depa ada keretapi

Pintu keluar/masuk
Setelah itu kami pi minum kat belakang Hotel Madani, Medan. Blh tengok life show tau... Kami minum je tp terbekenan dengan goreng pisang cheese. 


Cik ina order anti oksidan... dgn teh jahe
ni 18,000 tau
kat belakang tu life band


Setelah kenyang kami balik.. Esok dah last day we are here.. huhuhuhu x puas jalan lagi ni... 

Belanja hari ni

Jagung                IDR  5,000 
Teh Jahe             IDR  6,000
2 Ice lemon         IDR 12,000
Jus antioksidan    IDR 15,000
Goreng Pisang Cheese IDR 18,000
Total                  IDR 56,000 RM 16.00


****************************************************************

****************************************************************

Best Blogger Tips