Sunday, February 28, 2016

Sabah ~Day 3 Kundansang

Best Blogger Tips

GOOD MORNING KUNDASANG..... erm.. after long journey HARI 1st dan juga kelmarin, yang shopping bagai...dan at last tiba jua tempat yang diidamkan.. Jejak kaki di sini dah pun malam.. Jadi geng kami ni tak nampak lagi bagaimana KUNDASANG ni. Tak sabar ni nk tgk keindahan Kundasang....

Lagipun, Cik Ina ni sememangnya dah lama berkeinginan nak mai sini. 
Siap dulu-dulu pasang angan2 nak honeymoon sini tau...opss...

Ni kita citer pagi di Kundasang...Nk tau kami stay kat mana.... Jeng jeng.. Kat Kem Bina Negara... Oleh kerana kami berada di Kem Bina Negara, maka kami pun diharuskan bersenam. Tapi bagus juga.. kita boleh menikmati keindahan alam khususnya bumi Kundasang ni kan... 




Jom layan dulu...lapan.. lapan lagi....
opsss.. tercontrol ayu la plak....

Lps streching ckit kami jogging sambil menghirup udara segar dlm 1 km lebih juga rasanya( rasa jauh je sbb kan berbukit-bukau)... 





Sayup .. jauh kelihatan Gunung Kinabalu dibelakang kami...


Dah letih jalan,, tetiba nampak pula PINTU UTAMA ni... Jom geng kita pose sekeping dua...

Lps tu kita rest sat,, En Jalil kata kita tunggu Pengarah BTN mai,,, lepak dulu la. 
Tadaaaa dah sampai pengarah BTN. Sebelum awan berarak melitupi puncak Kinabalu, baik amik gambar kenangan dulu...

Sekarang sessi berkenalan dan ada sedikit taklimat


Dan setelah selesai, kami dijemput oleh wakil-wakil KEPTAS (Kesatuan Pembantu Tadbir Sabah) yang ada di kawasan Kundasang untuk dibawa melawat tempat2 yang indah di kawasan ni.. Jom la kita.



1. Makan di Kedai / Transit Van untuk ke Dairy Farm

Jom kita makan dulu...
Tunggu van mai
Ni la gerai makan tu... x ingat nama la pulak... Ok now kita naik van ke DESA DAIRY FARM.


Memandangkan dalam semua van tu terlebih 2 orang maka, Cik ina kena naik keta salah sorang PT iaitu kak Raini dari Ranau... Cik ina ok jer...

2. DESA DAIRY FARM



3.Tagal, Sungai Moroli

Kemudian kami dibawa ke Tagal, Sungai Moroli, Kg Luanti untuk merasai pengalaman geli yang teramat sangat di Sungai itu. Apa tak nya...masuk saja kaki dalam sungai, ikan-ikan segera datang berkumpul dan gigit-gigit kaki. Percaya atau tidak, 3 minit awal hanya terdengar jeritan terkejut oleh Cik ina sahaja walau pun ikan-ikan tu cuma gigit-gigit manja saja sebenarnya.

Gambar kenangan bersama PT dan KPT Daerah Ranau. Terima kasih kerana megiringi kami sepanjang kami di Kundasang dan Ranau

Geli ya amat...

4. TAMAN MATA AIR PANAS PORING

Kemudian kami dibawa ke  Air Panas Poring. Hari pun nak malam dah masa kami nak balik. Kami just rendam kaki jer.









Yang tudung purple tu la Kak Raini dari Ranau.... Yang lagi satu KPT sekolah berdekatan. Mereka berdua yang bawa cik ina dgn kereta. Lps air panas poringb aru Cik Ina naik bas semula

******************************************
Jom baca kisah bumi di Bawah Bayu Cik Ina
SABAH DAY 5
******************************************

Best Blogger Tips

Thursday, February 11, 2016

Sabah... I'm coming ~DAY 1

Best Blogger Tips

Hajat nak ke Sabah bumi di bawah bayu dah tertunai... Cuma utk ke Sarawak je blm... Jom layan aktiviti kami sepanjang di sana

Meh kita layan day 1 dulu iaitu perjalanan kami ke sana. Kami p setengah dulu dlm 20 orang. lagi 20 orang akan menyusul esok..
Jom

Kami bergerak dari PPD KMY selepas Suboh ke Airport Penang menaiki van sewa. 

Sedang tunggu pilot nak bawa p KLIA 

Jom p KLIA


 Tumpang buggy Airport, X larat jalan


Ni kat area depart.. Kami baru bertemu group dari Alor Setar... Tu dia ketua rombongan kami.. En Jalil...
So.. kami ni baru check in dari KLIA2 utk ke KK 
Jom kita..  
Alhamdulillah Dari Suboh kami keluar rmh. akhirnya selamat sampai. Kami tiba pukul 8 lebih.... Jom Check in dulu..... dan apa yang penting pada masa sekarang..... ialah makan.



 Akhirnya sampai di hotel. Mlm ni kami tido hotel bajet dulu...

Tunggu sepupu Cik Ina pula. Mr Aziem mai amik lepat inti nyok yang my mom buat untuknya...Dan yang bestnya Aziem ajak kami p makan... Yehaaaa..
Kami dibawa berdekatan dengan pasa Filipine di area kawasan makanan segar dijual. Semuanya kami serahkan kepada Aziem.. sbb we olls know nothing..


 Tu diaaaa sekali makanan sampai... besaq-besaq baq hang... 

Ni lah Mr Aziem yang sudi bawa kami.... my sepupu... anak ke dua kepada adik mak..
Dia order kerabu rumpai laut.. try je,, ni la rupanya. 


Lps makan, ronda ckit dan kami balik hotel. Hari ni adalah hari yang amat panjang.... Long journey. 

Kena rest dah ni sbb esok aktiviti penting... apa ye.. tentulah shopping mutiara.....


******************************************
Jom baca kisah bumi di Bawah Bayu Cik Ina
SABAH DAY 5
******************************************

Best Blogger Tips

Sabah ~ Day 2 KK-Kundasang

Best Blogger Tips

Wah.. morning Sabah... Alhamdulillah mcm tak percaya pagi ni ada kat Sabah...Apa pun sebab kami awai sehari, maka boleh la shopping lagi. Semalam tak sempat.. Hehehe. Ptg ni nak gerak ke Kundasang dah. Nk tahu kat mana kami menginap??? Jeng jeng... nanti la ye.

 Jom kemas beg, simpan beg and shopping....







 Jumpa my sepupu sat kat sana. Dia keje kat sana.. Single lagi tau...


Tq Aziem, bawa kami ronda2...



Dah tiba masanya nak ke KUNDASANG. Tapi kami kena jemput group yang sampai hari ni kat Airport, kemudian kami akan terus ke sana... Jom

Tunggu Bas sat




Penerangan oleh Ketua Rombongan

Akhirnya kami selamat tiba di 
KEM BINA NEGARA KUNDASANG. Terima kasih kerana sudi terima kunjungan kami...

******************************************
Jom baca kisah bumi di Bawah Bayu Cik Ina
SABAH DAY 5
******************************************



Best Blogger Tips