Saturday, December 17, 2011

My mom masuk spital

Best Blogger Tips

Salam semua.... and..
 
Good nite ....
Dah genap sebulan mak cik ina tak sihat.... Pada 16hb November, pada mulanya mak cik ina just demam. Kira teruk jgk sbb muntah sekali. 4 hari jgk la demam n muntah,, kiranya apa satu makanan n minuman pun tak de dlm perut.. Lps cik ina bw pi klinik,, muntah dah stop but still sakit kat perut... nk kata appendiks sakit perut belah kiri...

Cik ina ajak mak pi spital, mal tak mau.. genap 10 hari tak sembuh jgk, maka kena paksa pi spital la jawabnya,, and at last,, mak setuju..... masa nak pi spital pun dah tak larat jalan dah... masa pi spital pun hanya cik ina yg bawa dan kakak ipar jer tukang teman.... pi spital yan..
bila sampai depa bgtau tekanan darah rendah sebab saspek usus mak dik ina luka. mmg masa buang air besar pun mmg mak kata ada darah... mmg mak dalam keadaan lemah sangat.... 

-tanpa buang masa selepas x-ray,, dah dapat result, dr bgtau kena tambah darah n kena admit tp kat spital sungai petani. sbb kat yan tak de pakar yang related. kakak ipar cik ina yang follw mak naik ambulan. Cik ina akan menyusul kemudian sbb kena balik ambik ubat yg makan dng buku yang mak dok selalu bawa masa pi check kat klinik kesihatan.

my mom yg atas katil tu,, kak ipar yg tudung putih.

Kak Zai inform mak dah admit kat spital sp... iaitu hari ptg sabtu. cik ina baru pi 2 kali kat spital tu... maka kali ke3 ni cik ina akan check ina kat sana la jawbnya. Oleh kerana cik ina yg single dan available, maka cik ina yg selayak nya jaga mak.... spital tu canggih la jgk. 
mak pun kena letak dpn tpt nurse utk pemerhatian. mmg dok sakit perut. hari kedua baru dr pakar masuk camera nak tgk luka ke tak. mmg confirm luka .. 2 tpt plak tu. ptt la mak dok sakit perut sepanjang demam kat rmh.... 

6 hari mak check in kat spital akhirnya keluar jgk.. mggu kat spital tu adalah mggu yg kedua cbuk bg cik ina. sbb mlm jaga mak dan siang pi keje.. mgg bz giler la.... cuti cuma sehari jer hari senin. khamis mak keluar.. alhamdulillah sbb masa keluar tu perut mak dah tak rasa sakit.... 


Best Blogger Tips

My FirSt TriP - Solo

Best Blogger Tips

Assalamualaikum....

Lama cik ina tak muncul kan... Nak buat cmner,, cbuk dgn aktiviti harian....
Lagi satu kan kita sesama 1M menyambut perayaan Deepavali... maka cik ina pun berpeluang bercuti.. Yeahhhhh.. Boleh naik kapal terbang.. Untuk pengetahuan semua.... Cik Ina tak pernah naik lagi kapai terbang... Maklum la tak mampu...

Lagi satu,, nak story, Cuti ni paling bermakna setelah cik ina bersusah payah untuk menyahkan senarai hitam imegresen
Setelah beberapa proses yg dikira akan menyusahkan cik ina nanti (sbb kena potong gaji tiap2 bln) maka cik ina dah tak termasuk senarai hitam.... yahoo.. merdeka...

Kepada sesiapa yg nak tipsnya.. 
Anda blh bg sedikit pengeras,,, dan akan dicurahkan ilmunya..
Ok.. back to the topic... Cik Ina berpeluang mengikut family rakan baik cik ina iaitu Mila untuk pi bercuti.. 
Cik ina ikut sbb depa tak cukup corem,,, depa 7 orang,, maka cik ina join bg cukup 8.. 
Senang ckit nak book bilik n utk van baru la penuh... 
Kami bercuti ke Solo, Jawa Tengah di Indonesia selama 2 hari.. dan selepas tu akan berangkat ke bandung lagi 2 hari. dan hari ke5 iaitu hari terakhir, pagi-pagi tu kami akan terus ke airport untuk pulang ke Kuala Lumpur.


Berbalik pada hari pertama, kami berangkat pada kul 5.30 pagi ke KL Central untuk naik bas ke LCCT. 

sedang menunngu kat KL Central

Setelah cerah, kami tiba di LCCT dalam kul 8 dan check in dulu. Lps tu baru kami pi breakfast. Cik ina biasa la menu wajib.. nasi lemak.. dan air kosong jer. Blh tahan jugak la rasanya. 


Cik ini rasa teruja sebab pertama kali naik flight dan kat airport ni cik ina hanya ikut mila je la. Tak tau la katakan.






Hari pertama kami sampai di Airport Bandara Internasional Adisumarmo dah kira tghari dah.. Airport  tersebut simple tapi yang menariknya ia bertemakan Jawa seperti Joglo dan ornamen Batik yang menghiasi setiap ruangannya. 





Kami disambut oleh 1 cowok ganteng dan 2 cewek comei yang merupakan pelajar Universitas Sebelas Maret, Solo. Untuk pengetahuan semua, mereka telah melawat Malaysia dan telah pun mengenali Mila yang merupakan penganjur program lawatan mereka sepanjang di Malaysia.  


Maka destinasi pertama adalah tpt makan. Selepas dibawa menikmati nasi padang..



Menunya lebih kurang masakan kita jgk la compare dari menu yang lain...Selesai menjamu selera dengan berseleranya, kami ke Yogyakarta utk melawat dan melihat-lihat keadaan di situ. Perjalanan ke sana dalam 2 jam jgk la.


Salah satu tpt yg kami lawati adalah Vredeburg di Yogyakarta. Anda boleh mendapat maklumat lanjut mengenai muzium ini dengan clik 
di sini ------>>> Vredeburg,Yogyakarta Indonesia. 







 Malamnya kami menjamu selera di sekitar gerai yang siangnya merupakan jalan biasa tetapi malamnya bertukar menjadi tpt menjamu selera. Cik ina ada terbaca -kalau ke sana jangan lupa minum susu jahe. So, cik ina orger la. Blh tahan juga rasanya... Sedap tapi kurang biasa minum.


kami baru sampai.....


gerai yang kami makan... kat belakang tu orang yang memilih untuk bersila

ni menu yang cik ina nikmati.... sedap walau sempoi = susu jahe n nasi goreng


Hari kedua plak.. kami hanya bersiar-siar di sekitar Solo sahaja....

Kami ke Kraton Kasunanan Surakarta iaitu istana raja yang didalamnya masih terdapat Rajanya dan keluarganya bersemayan disitu. Cuma bahagian tepinya sahaja dibuka untuk lawatan.

Ni copy dari internet

Sama tak dengan pic atas.






Dan sebelah petangnya kami melawat Pasar Klewer (Pasar Batik terbesar di Indonesia). Cik ina ditemani oleh cewek comel iaitu Ilmi. Jadi tak la takut dan jakun sangat kan. Ada orang tempatan untuk menamani cik ina. So, Cik ina ada  jgk membeli t-shirt untuk anak2 sedara cik ina. Sbb masa adalah terhad.. Jadi beli apa yang sempat jer la....














Malam tu kami sempat ke Pasaraya kat Solo ni. Rasanya kami hanya nmpk  Pasaraya ni je kat sini. Tak tau la plak kalau ada lagi tp tak ternampak kan....


Kami dinner kat sana. Cik ina ada ambik byk pic tp bila save dlm phone lagi satu,, tetiba cari tak jumpa. Dia missing in action. Sedih bangat sbb ada pic kat kedai helmet. Siap posing pakai helmet comel lagi. Sedih bangat akak. huhuhuhu

nanti cik ina sambung citer ke Bandung plak.... Wait yer sbb picnya ada dalam thumbdrive... dan thumbdrive tak bawa plak kan... wait for another entry....
sabo yer........ hehehe......................




Best Blogger Tips

Thursday, October 13, 2011

Oh TiDaK....... TiDaK........

Best Blogger Tips

Tidakkk.....
Tidakkk.....
Tidakkk.....

Apa yang tidak..


Kalau ditanya semua perempuan,, apa yg paling tak suka kalau berkenaan dirinya....
Agak2 apa jawapannya... mestila berat bertambah kan... SETUJU tak???
Kalau sapa tak setuju bgtau ekk..

Apa tak nya.. masa cik ina pi timbang berat hari Isnin lps.. berat cik ina dah naik 2 kg tahun ni..
Tersangat lah TERKEJUTNYA... Thn lps lagi la kurang lagi.. Kurang berat dlm KG adalah 5 kilo. Thats means.. sejak cik ina kerja kat sekolah ni selama setahun.... berat Cik ina dah naik sebanyak 5KG.

Rasanya dah tau pasai apa.. masa cuti sekolah,, tiap2 hari makan nasi lemak... walau seringgit jer nasi tu.. tp hari2 selama 10 hari... (baru cuti 2 minggu,, kalau cuti sebulan?? habis la aku)

Nmpaknya kena diet.. tp hanya dimulut jer... tu yg payah.. ada apa2 cadangan tak selain senaman.. sbb senaman la yang paling malas nak buat... hehehehe.. tp kena buat jgk rasanya utk kesihatan.... huaaaa

Majulah sukan untuk negara...........................................................................................

thn ni
thn lps
sekarangggggg

Best Blogger Tips

Kereta Antik

Best Blogger Tips

Salam Semua,, Good Night.... 
Bunyi mcm nk tido plak kan...

Sebenarnya cik ina nak share sesuatu yang jarang dilihat... 
Nk tau apa.... 

Citernya bermula begini.. masa on the way dari Bujang nk ke Sp... tetiba kat trafic light Bujang, Cik Ina terlihat sesuatu yg antik,, yg lama tak tgk... iskk betoi ke lama tak tgk,, rasanya tak pernah tgk kot.. dok tgk dlm TV masa zaman PRAMLEE jer rasanya... 
Cik Ina rasa, kalau ada zaman sekarang pun rasanya bukan kat atas jalan raya.. dah tersadai tp jalan... ni dia bergerak seiringan dgn keta cik ina... tabik la kat tuan keta ni,,, sebab jaga keta ni sampai sekarang masih blh guna...
Sempat la jgk Cik ina snap sekeping.. Niat dihati nak snap byk tp lampu dah ijau.... huhuhuhu tak sempat...

Best Blogger Tips

Wednesday, October 12, 2011

Sup Gear Box Sedap - Bang Det Sup Gear Box

Best Blogger Tips

Sup OH Sup....

Anda pernah makan makanan berasaskan SUP?? Baru-baru ni Cik ina berkesempatan untuk makan bihun sup... 
Kat Area SP jgk la... 
Kedai tu baru buka.. this year la (masa entry ni dibuat tahun 2011)..... Kat Lot 88.. .Ala dkt lot kedai yang baru tu dkt dgn highway sp utara.
Kalau hampa org SP mesti tau la kat mana... 

Kalau hampa bukan org SP...Mai cik ina nak citer...  
Lokasinya adalah area SP utara berhadapan dengan Lot kedai Bandar Amanjaya... atau lebih detail lagi berhadapan dgn Kurnia Insurans, atau City View Hotel. Jika hampa keluar dari tol SP utara... hampa ambik kiri utk ke SP dan tak jauh dari simpang tu.. jumpa trafic light pertama tu... terus msuk kanan utk ke lot 88....lepas tu msk deretan kedai yg kiri....

Actually Cik Ina tak suka sangat sup. Dulu
Cik ina rajin pi kat Bangunan Zakat jer dkt simpang Taman Intan iaitu Bihun Sup Salman ..  Tapi tu jauh ke dalam pekan SP sedangkan sekarang Cik ina kat area SP Utara.

So.. tak berapa tau sangat la kedai lain yg sedap... 
Tapi... After cik ina pi makan kat kat kedai tu,,, pada suatu hari setelah diajak oleh rakan rapat cik ina iaitu Azimah dan Ana, maka cik ina rasa nak pi lagi..

Kedai tu adalah kedai Sup Gear Box Bang Det . Apabila org yg bukan penggemar Sup mcm Cik ina ni pi, bila rasa nak pi makan lagi.. 
maka kesimpulannya sedap la tu kan.. terutama bg tekak yang kurang alert macam cik ina ni la...




dari depan kedai dah nampak

dari jalan raya pun dah nmpak


Kat sini semua menu berasaskan sup je la. 
Bagi penggemar sup gear box,, of cos la ada sbb nama pun sup gear box kan. 
Selain sup, Nasi ayam hainan pun ada. 
Nanti bila cik ina pi lagi sekali cik ina update menu apa yang ada. 





So,, singgah la kalau ada yang lalu kot sungai petani utara ni. 
Rasa dulu baru tau. Semua ni pendapat dari Cik ina ni jer yang tak berapa gemarkan sup tapi tertarik lepas mkn kat sini.... Apa pun mai cuba dulu baru tau...

P/s : senag je nak ke sini/... 

DUKACITA DIMAKLUMKAN LPS POSE HR TU, BILA NAK PI MAKAN RUPANYA KEDAI NI DAH BERPINDAH.. HUHUHU. NNTI CIK INA UPDATE KAT MANA KEDAI BARU DIA EKK...

thanks for visiting.... 

******************************************************************************


Best Blogger Tips

HaDiAh BesdEy Saya

Best Blogger Tips

Salam Semua......

Seperti dlm entry lps Cik Ina 
dah mentioned besdey cik ina yg ke 3# tahun...
Harinya jatuh pada hari sabtu... maka pada hari ahad mcm biasa 
Cik Ina ke sekolah....Ada kenduri nasi lemak n nasi kerabu...
Yummy.. nasi lemak adalah my fav...





That week adalah mggu last for practical teacher frm MPSAH...
Opsss terspeaking plak.... 
yg buat cik ina TERHARU adalah salah sorang dari mereka
telah hadiahkan SATU bekas yg berisi coklat... HANDMADE tau...

Apa pun cik ina

Thanks NINI.... sampaikan Cik Ina sayang nak makan.. 
Dok tgk jer ... 
Dah seminggu dok usha jer coklat tu....



Ni la  rupa coklat tu.... Comei tak..... 
Very colorful... I LIKE IT very much...

eksyen je lebih.. mkan tak pun
Ada satu lagi hadiah spesel cik ina dapat...
suka sangat.. sbb mmg diperlukan,,
nak tau apakah ia...
jeng jeng jeng..


Certeka..apakah ia... hehehe

Best Blogger Tips

Monday, October 10, 2011

MAMAT SEPAH ....n FIDA ???

Best Blogger Tips

fida putus dengan mamat
 Ni isu hot masa sekarang.. Bukan nak menyibuk tp cik ina tertarik dgn citer ni.. 
Citer ni cik ina copy dari it me saiful  .

Status hubungan sekarang selepas isu gambar nampak rambut.
-Hubungan kami sebelum ini sebenarnya tergantung & memang itu keputusan kami bersama untuk meredakan keadaan yang nampak semakin rumit ketika itu

-Tetapi, selepas di’fikirkan balik, Fida buat keputusan sendiri di’sebelah pihak Fida yang hubungan ini perlu di’putuskan sekarang atau situasi akan menjadi lebih buruk

Adakah keputusan ini berpunca semata kerana isu gambar atau ada faktor lain?
-Isu gambar saya yang Mamat sebarkan itu adalah salah satu faktor dan ada beberapa faktor peribadi lain yang membuatkan Fida menarik diri dari hubungan ini”

-Mamat baik sebenarnya. Kalau kenal rapat, dia memang baik tetapi buat masa sekarang biarlah Fida tumpukan kepada karier, keluarga & perniagaan Fida sahaja


-Fida buat keputusan ini tanpa berbincang dengan Mamat, tidak takut Mamat marah kerana tahu melalui media?

-“(Ketawa) Fida harap dia faham keputusan Fida. Itu sahaja & kami bukan’nya ada hubungan sah macam suami isteri atau apa apa dan keputusan ini untuk kebaikan Mamat juga. Kami baru mahu menapak dalam dunia seni”

Ada pesanan untuk Mamat kalau kalau dia membaca tulisan kami?
-Fida harap di’masa akan datang kalau kita di’jodohkan dalam satu projek bersama, kita berdua boleh bekerja secara professional dan tidak biarkan apa yang terjadi ganggu kerja kita berdua

SUMBER ::  dari sila click sini

Sama sama kita ambil ikhtibar dari apa yang terjadi.......................

Best Blogger Tips

My 3? besdey

Best Blogger Tips

Assalamualaikumm,,,
Salam Petang...
Salam Sejahtera..
Salam Zulkaedah


Bulan Oktober.. ermm bulan oktober adalah bulan kelahiran cik ina
dan bila bermula oktober maka ni genaplah usia cik ina 33 tahun..
hehehe dah tua rasanya.. 
dan ada beberapa orang rakan seusia cik ina yang berkongsi tarikh yang sama 
serta sepupu cik ina selang 10 hari jer...  
yang entry raya tu ada cik ina mentioned dia pi jepun tu..

Ermm rasa dah tua... Apa pun janji kita happy kan...
Tahun ni tak de sambutan apa2 cuma 
dapat hadiah dari my best friend ....>>> zatul<<< n yg best sekali 
>>> my exhousemate masa kat pmtg pauh dulu >> noni <<  berbesar hati 
utk keluar bershopping tingkap 
serta tgk wayang lagi..
dan belanja makan.. 
dan yang paling terharu sekali,,, 
dia telah masakkan cik ina spagetthi yang sedap.. 
Yummy... Thanks noni...
Tahun lps pun macam tu jgk..
my best friend  (zatul la)belanja makan satu hari n
beli kek SR sorang sejorai (bersama aren katak n zatul).

A week after, cik ina bersama rakan2 yg best celebrate kat our fav restaurant 
iaitu Restoran DKINGMee Udang Banjir
 


Apa pun cik ina bersyukur sangat kerana
masih bernafas di bumi Allah ini dan
ramai lagi kengkawan yg menyayangi cik ina selain daripada keluarga cik ina.


Best Blogger Tips

Wednesday, September 14, 2011

Raya...Raya Oh Raya

Best Blogger Tips

Hai Selamat Hari Raya...
Hari untuk kita bersuka ria
Selamat, kami ucapkan...
Untuk kita hingga sampai tahun depan...







Tak terasa cepatnya waktu berlalu..1purnama telah berlalu... tup tup dah hbs Bulan Yang penuh keberkatan iaitu bulan Ramadhan dan telah menjelang Syawal... 
ina , adik n wife n mak abah
Walaupun Raya ni tak semua ahli keluarga cik ina balik, tp tetap disambut dengan penuh kesyukuran.... 
Mana taknya kan anak sedara cik ina bertambah lagi 2... yg paling baru tu ada kat rumah cik ina.

Pagi lps solat raya thn ni surau tepi rmh adakan jamuan. Juadah pakat2 bw la. Meriah jgk.. tgk la cik ina... tak sempat blk tkr tudung..

Lps mkn ckit kena blk rmg tkr tudung jgk la sbb nnti kena telekung plak..
bkn jauh pun.. sebelah rmh jer...

masa br selesai solat raya
juadah raya kat surau sebelah rumah
dengan sepupu
Rmh first yg cik ina pi mesti la jiran sebelah mernagkap sepupu la kan... Ni la jiran sebelah cik ina...


ni sepupu cik ina yg sebaya dgn isterinya.. Dah pun berangkat ke jepun modenas hantar pi 6 bulan....
Tinggal la isteri tercinta kat kg...  

p/s : Cik ina harap selamat pi dan balik yer..... n jangan lupa beli ole2 kat i tau

Best Blogger Tips