Tuesday, June 28, 2016

Apabila Aira Berselfie

Best Blogger Tips

Ini akan terjadi bila Aira dapat phone mama dia. Dan lps tu Aira akan sent whatsapp kat Cik Ina.. Pandai pula cari camera dan selfie. 

ni bila dpt phone ateh pula.. minta kayu ni..





 Lps tu dia akan buka whatsapp lagi... cari nama Mak Teh dia nak sembang. Orang itu tak lain adalah Cik Ina la...Soalan pertama dia akan tanya,, ateh,, ateh kat mana,, ateh buat apa.. 

Jom tengok aira posing pula




Aira masa kat school dia.. katanya

Best Blogger Tips

MEDAN - CIK INA DATANG LAGI DAY 1

Best Blogger Tips

ALHAMDULILLAH.... dipanjangkan usia untuk menjejakkan kaki ke sini buat kali ke 2. Kali ni Cik ina ikut rombongan. Sedia-sedia cik ina ni  ikut rombongan kan... Nak buat macam mana.. mak abah nak bawa..tak mampu.. maka ikut rombongan pun ok la.. Rombongan kami seramai 63 orang yang terdiri daripada anggota kumpulan pelaksana KEPTAN KEDAH dan sebilangan guru dalam negeri Kedah juga. Kiranya ini moments best bersama semua Pembantu Tadbir area Kedah. Bukan senang nak kumpul ramai-ramai macam ni....


 LAWATAN MUHIBBAH WARGA PENDIDIKAN PRIHATIN KE MEDAN

      TARIKH       :  26-28 MEI 2016
      TEMPAT       :  MADANI HOTEL MEDAN

******************************************
JOM IKUT CIK INA.. jeng jeng

26.5.16 - Khamis
Day 1

8.00 Pagi - semua ahli rombongan masih ke opis dan tghari semua dapat kebenaran untuk pulang awal kerana bas JPN - PPD Pendang akan datang menjemput kami di PPD Kuala Muda dan Kulim. Wakil daripada PPDKMY hanyalah Cik ina dan Kak Nisah (KN). Bas dijadualkan sampai jam 2.15. 

Setelah solat Cik ina bergegas ke PPDKMY dan bas sampai dalam 2.30 dan terus ke PPD Kulim. Bas satu lagi pula dari JPN (bagi peserta Daerah Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar dan Padang Terap). Kami mesti sampai kat Airport Penang pukul 4.30. Agak2 uolls, sempat ke??? dalam hati berdoa bagi sempat dan alhamdulillah kami sampai dalam 4.40 macam tu. Bukan apa seriau jam atas penang bridge je. Sebab flight pukul 6.15 petang.

Bila dah jumpa semua ahli rombongan baru terasa lega... barula perut keterasaan kelaparannya. Kena makan cepat2 ni. Jom KN kita makan KFC. Jam 5 kami terus check in. Nasib baik Airport Penang ni x besar sangat macam KLIA2.
Tengah beratur nak lepas kastam
ni tengah beratur nak depart...

Its the time...Dah nampak dah kapal terbang tu.. Jom... Moga selamat pergi dan kembali. Jomla kita..
Nampak tak abg pilot tu...



Dalam bersembang dan berkenalan dgn kakak serombongan yang dok sebelah, lps tu isi declaration form tu,, sedar2 dah pengumuman akan tiba sebentar lagi. Semua kru sila pakai sabuk pengaman... (tali pingang)
Akhirnya kami selamat landing dah kat Kualanamu International Airport.. alhamdulillah. Kali ni tak de papantanda nama Cik ina okey sbb Fadly dah kenai Cik ina... Terimbas pulak nostalgia di sini buat pertama kali sampai.. cewaah.
Rombongan kami disambut oleh Supir kami iaitu
Julfadly Siagian atau nama glamer Fadly. Fadly ni adalah supir masa Cik ina datang buat pertama kalinya ke sini. Servis memang tip top dan berpuas hati.

 Yang baju putih di belakang tu Fadly sedang bersembang dengan ketua Rombongan kami En Jalil.
Ni la bas yang akan membawa kami sepanjang kami disini... 1 bas panjang 1 bas kontot sikit.
Atas bas. Muka pun dah keletihan. Ni dia pemandu pelancong kami atas bas. Nasib baik hemsom kan...
Nama Aditya Wanda ..... 



Apa pun be4 check in, kena mkn dulu,,jom kita makan dulu.... Weolls dibawa makan semasa dalam perjalanan ke hotel... 


x sabar nak sampai hotel... dan beradu....


okies kita dah sampai. Lampu pun samar bayangan je.. sesuai sangat kann... jom tido...

Sambung 
Day 2 Medan 2016 




Best Blogger Tips

Monday, June 27, 2016

CAMERON HIGHLAND LAGI DAY 2

Best Blogger Tips


MORNING CAMERON.... Morning u olls

Wah besnya, bangun pagi ni sejuk sangat,, kat Cameron Highland (CH) plak tu.. Pagi ni nak p mana ekk.. Semua serah kat Cik Ina.. wah,,, berkat pengalaman mai sokmo,, insyaAllah kita p yang mana dan (sempat).... Jom kita breakfast dulu.. Kena p cari nasi lemak ni... Fav  Cik ina la katakan..



*Tips : Kalau nak cari breakfast better p kat Tanah RAta sebab ada banyak gerai yang juai selepas deretan rmh kedai before Sek Convent tu...(b4 jalan masuk Maybank)* Pagi ni anggota kami bertambah 4 orang sbb kan abg din n family tiba awal pagi tadi...
Jom kita breakfast dulu. Sat lagi kita fikir nk ke mana.....


Ok dah bersiap... Jom...........
Oleh kerana dekat dengan Taman Sedia,, kami decide nak melawat Cikgu Alias. Kalau kat Cameron ni rasanya semua kenal Cikgu Alias.. Kami mmg sejak berzaman kenal sbb anak Cikgu Alias ni satu Polimas dgn kami dan kami menyertai persatuan yang sama. Setiap kali Polimas ada aktiviti camping kat CH ni, mmg kami akan berkunjung ke sini. Lagipun tapak camping tu x jauh dari sini iaitu tapak pekhemahan dekat pejabat hutan iaitu TAPAK PERKHEMAHAN SG PAUH.
Jom ke Taman sedia




 Bersama isteri Cikgu Alias yang pakai tudung kelabu itam tu.




 Cikgu Alias dengan berbesar hati membawa keluar gambar kenangan kami masa perkhemahan tahun 2002 dahulu - masa zaman muda mudi. Jangan tak tau,,,, cik ina pun ada dlm gambar ni tau.


 Cer cari mana pic Cik ina....




2. Opah Strawberries & Farm
     Selain memetik strawberry, antara produk yang boleh kita beli adalah...


  • Ais krim strawberry
  • Dadih strawbery
  • Muffin strawberry (panas!)
  • Scone strawberry
  • Jus strawberry
  • Topping paste strawberry
  • Jem strawberry
  • Madu lebah
Tapi masa kami p ni, hanya ada ais krim stobery dgn ais krim malaysia stobery. Kempunan nak makan scone.. x pe.. kita p mkn kat tpt lain..








 3. Big Red Strawberry Farm atau Taman Agro Tourism Cameron Highlands






4. Ladang Teh Habu








5. Balik Homestay makan dulu
6. Pasar Malam Brinchang





Nantikan acara esok pula......

Best Blogger Tips