Monday, May 11, 2015

Ke Bukit Bendera kita

Best Blogger Tips

Cik Sherry ajak Cik ina ke Penang. Oleh kerana x de apa nak dibuat..maka ok juga kan.. Sesekali jenjalan... Apa salahnya..
Maka kami berdua pun ke Penang.. spt biasa kalau ke Penang,, my fav mesti naik feri... 

Suka sangat naik feri..
Suka suka suka...

Setelah sampai kami p amik rempah yang Sherry order tu. Settle bab tu. Jadi blh la jenjalan...  Nak kemana kita... Kemana ye...

Apa kata kita ke Bukit Bendera... Lama x ke sana... Jom Sherry.. Ye la.. alang-alang dah sampai Penang... Tempat wajib untuk dituju haruslah Bukit Bendera kan.. Lagipun Bukit Bendera ialah tempat paling popular di Penang.


Jom imbas sejarah Bukit Bendera Sikit 
----->>pembacaan di sini ---- >>

Bukit Bendera - yang diteroka oleh *Francis Light sebagai tempat menanam strawberry dan sebagai tempat penjajah British melarikan diri dari kepanasan Penang ini bakal memberikan anda panorama Georgetown dalam iklim sejuk bukit.

Dengan suhu kira-kira 21 darjah Celcius, duduk minum kopi atau makan kacang putih di atas bukit sambil melihat kawasan bandar dan laut Penang memang melekakan.

Kalau pada zaman penjajah, kuda dikerah membawa penjajah ke atas, anda kini boleh naik mudah dengan menaiki kereta kabel buatan Swiss yang moden dan berhawa dingin. Ada jalan lain ke atas bukit, tetapi untuk yang berkeluarga, kereta kabel adalah cara yang biasa digunakan.

Di sini terdapat sebuah hotel, muzium burung hantu, kedai makan, kuil dan masjid kecil untuk anda lawati. Apabila sudah ke sini, jangan lupa pula bersolat di masjid ini.

****Kami solat di Masjid Negeri...

Jom kita p beli tiket

Ticket Fares
Ticket Prices
Harga Ticket
Standard
Biasa
MyKad
Fast Lane (Adult )RM60.00RM20.00
Fast Lane (Child )RM30.00RM8.00
Adult ( Dewasa )RM30.00RM10.00
Senior Citizen ( Warga Emas )RM30.00RM4.00
Child ( Aged 4 -12 years )
Kanak-kanak ( Berusia 4 - 12 tahun )
RM15.00RM4.00
School/College/University Student
Pelajar Sekolah/Kolej/Universiti
RM15.00RM4.00
One Way (Sehala) - Adult/DewasaRM17.00RM5.00
One Way (Sehala) - Child/Kanak-kanakRM10.00RM2.00
Monthly Season Pass (Pas Bulanan)RM100.00RM40.00
Yearly Season Pass (Pas Tahunan)RM1000.00RM400.00
Disabled Person
Orang Kurang Upaya
Complimentary
Percuma


Ya,, dah selamat sampai pun... Apa pun kita makan dulu sebab perut dah berkeroncong.




Ya.. perut pun dah kenyang.... baru la boleh ronda.. Jom ronda.... Layankan je la gambar kami ni ye...










And last sekali kami ke Gurney nak makan pasembor...

Best Blogger Tips

NIGHT AT KRABI ~ DAY 2

Best Blogger Tips

******************************************
******************************************
Fuh,,, letih mandi laut pun x hbs lagi tetapi perut harusla diisi... Cik ina n Falah agak terlewat keluar bilik sebab janji kul 8 waktu Krabi, tetapi Malaysia kami dua orang ingat waktu Malaysia. Nasib baik dah siap cuma x keluar lagi je... Berehat-rehat sangat la katakan... Letih sebenarnya dilambung ombak sehingga tenggelam telefon Falah.. sob sob... turut sedih...

We are READY.... JOmmm p Krabi Night Market... Vrommm but b4 tu kena isi perut dulu. 
Abg Rafi - our tourist guide suggest makan steamboat. We all follow.... 


Another meja
Our meja...
Nampak tak tiang tu,, kat situ la kipas dinding tu..

Fuh berpeluh juga sbb asyik kena asap je. Kipas angin ni nape la dok tala mai kot ni..makeup Cik ina pun dah cair..
Tgk la... dah berasap ...

Ye.. semua dah kekenyangan, Zam kata jom p krabi night market.. maka kami bersemangat semula.. Bab shopping je semua cerah mata. Td je semua lembik je letih mandi laut.

Jom tgk apa yang ada......... zasss..


Tgk kot berkenan. 


Pandai budak2 ni main kan...
 Tang budak cute miut kami berenti sat, tgk dia menari... 

Pembuat wayang kulit pun ada



 Tengah jejalan terjumpa kedai ni.. macam besst je.. Jom posing dulu la Falah...



 Nak beli tak beg ni... ermmmm 

Ha,,,, yang ni baru berkenan dihati... Merah la katakan... 

Dah atas van semula baru terasa berat je mata kami... JOm blk hotel pack bag n sleeping beauty utk balik n ronda HATYAI esok....

....erm x sabar nak naik GAJAH... naik gajah,, naik gajah ...zzzzzzzzz

******************************************
******************************************

Best Blogger Tips

KRABI HATYAI DAY 3 ~ Part 1

Best Blogger Tips

******************************************
******************************************
Sedar tak sedar dah 3 hari kami kat sini.. Maka, time to go back meneruskan tugasan harian... ermm before that.. acara hari ke3 ni... lps breakfast terus ke Hatyai utk jenjalan kat sana... 
Apa tggu lagi.. jom...

Sebelum tu kita posing kat hotel dulu...


Tempat pertama kami pada pagi yang nyaman ni adalah replika ketam. Krab...


Akhirnya baru dapat posing sbb kena tggu turn jugak... Ni dari parking

Dari kanan plak.... 
 Ni la hero kecil kami yang comel


Kami dibawa oleh Abg Rafi untuk breakfast kat kedai ni. Sedap. Maka harusla ramai org kan.. Jom kita makan dulu... Nak makan apa ya....



Akhirnya Cik ina pilih nasi kuning yang kelmarin kempunan nak makan. Sbb tgk Zam- kami punya driver tu makan mcm best,,, hari ni kena makan la...
Walaupun simple nasi kuning dgn ayam je tp rasanya sedap sangat.. Tak caya.. nnti p sana try no...
Ni la rupa dia... depa kata nasi beriani kot.. eh lupa plak...

Selepas tu kami terus ke Hatyai dan singgah  rest sat kt Trang. Ala.. tpt yg mula kami singgah masa nak mai Krabi tu... 

Ha,,,, ni la driver kami. Zam yang agak pemalu...

Ni plak kadkuasa abg Rafi,, cer zoom nama penuh dia apa...

Tu semua mak cik boria ni posing lebih ckit,,  sbb masa mai kami tak posing kat depan ni...

Lebih kurang 4 jam kami pun sampai kt ice dome... alang2 dah sampai... kena la masuk.. rugi kan kalau x masuk... Bayaran masuk adalah 300 baht......

jom tgk apa yg ada...

Yang bagusnya kawasan pejalan kaki ni ada carpet merah giteww. so jangan la dok tebiang p tang tak dak carpet plak.. nnti kena denda. 


Red carpet.. Maka blh posing lebih ckit sbb risiko jatuh tak ada.. Best kan..  
Pipi dah kebas. Hidung lagi la.... rasa mcm x de hidung dah ni
Amboi depa....
Sejuk kot walau dah ada glove
Sekali tgk di sini mesti rasa bukan mcm kat Malaysia.. eh mmg bukan kat Malaysia pun.. Cik ina cuba bayangkan macam kt oversea plak... berangan lagi... 
Kat sini la kawasan yang paling sejuk.. 
Adakah sebab dah lama masuk dan kt sini ujung atau mmg sini sejuk sbb ada salji... tp memang sejuk la.. dah kebas tangan dgn hidung i tau.


  Ni dah kat luar.

Arghhh lega sebab sejuk sangat... 
Sementara nak suhu badan normal, meh la kita posing dulu...

Kos pagi ni
  70 bht Breakfast Nasi kunig + Teh Ais
300 bht Masuk ice dome

Lps ni kita nak naik gajah pula... Tetiba rasa takut ni.. 
******************************************
******************************************

Best Blogger Tips