Monday, January 26, 2015

Jumpa Rakan Sekelas

Best Blogger Tips

Lepas je debaran interview hari tu, perut pun terasa lapar. Maka Cik ina decide nak ke Medan selera ukir mall untuk makan. Selain tu nak jumpa isteri member baik cik ina. Nak jumpa best friend cik ina juga iaitu Puan Umi...
Setelah sejam tunggu umi pun sampai.. lambat sungguh kau ni umi..


Ni la tokey gerai ni.. Anira dan anak sulungnya... Sebenarnya rakan Cik ina ni suami anira... iaitu ADIAN. 






Ni gerai Anira 
 Bagus anak ini tolong uminya....

Best Blogger Tips

Sunday, January 25, 2015

Jamuan Besdey Afiqah

Best Blogger Tips

Jumaat lps Cik Ina rasa nak jemput geng sek menengah Cik Ina makan laksa. Kami pun lama x buat laksa.. Kakak yg sulung dari Langkawi pun balik juga hari khamis tu... Ermmm best la ckit. Ramai ahli.. Kebetulan Khamis tu besdey anak sedara Cik ina - anak sulung kpd kakakku yg ke3. Maka blh la buat sambutan hari lahir dia sama. Maka khamis tu Cik ina beli sebiji kek utk dia..


Selain rakan sekolahku yg marbeles tu, Mak jemput juga jiran2 terdekat. Ermmm petang Khamis pun semua ahli kami yang perempuan dah sampai. Acara perisi ikan pun bermula.. Ikan termenung semua.. Kami semua mmg suka ikan termenung dan guna cabai melaka je (cili padi). X nak cabai kering. 


Pada malamnya kuah laksa pun siap. Tunggu nak rebus laksa je 8 kampit.


Selepas solat Jumaat semua telah siap dihidangkan. 
Tunggu kengkawan ku mai makan je..

lepat inti nyok pun ada
 And dlm kul 3.30 depa pun sampai...




Rusna je tak de

Kak ani siap bawa semua.. tq sbb kak ani sekeluarga sudi hadir 

Alhamdulillah.. semua berjalan dgn lancar... 
Thanks kepada tetamu yang hadir...

Best Blogger Tips

Thursday, January 22, 2015

Taman Rama-Rama Penang

Best Blogger Tips

Sudah lama tak mai melawat Taman Rama-Rama Penang ni. Seingat Cik Ina last melawat taman rama-rama ni masa sekolah rendah dulu je. Kalau cik ina melawat masa tu tahun 1990, maka now is 2015. Jom congak tengok. 
Tu diaaa dah 25 tahun. Ermmm lama jugak no... 

Jom kita masuk tengok apa yang ada dan berubah... 

Ha,,, buat yang tak pernah p.. Kalau anda nak p taman ni... Senang sangat.. Kat Teluk Bahang je.. Lepas sikit dari Masjid Teluk Bahang menghala ke Empangan tu...

Ni alamat dia --------->>

Penang Butterfly Farm
Jalan Teluk Bahang,
Pulau Pinang. 

Waktu operasi yang diambil dari websitenya: 

Penang Butterfly Farm's Visiting Hours are as follows:
Monday - Sunday,
including Public Holidays
9.00AM - 6.00PM 
( Last Entry at 5.00PM )

We open 365 days all year round except half-day on Chinese New Year Eve.

Waktu operasi : Dibuka 365. Bagus kan... 
Sesiapa yang berhajat blh sesangat p sbb buka sepanjang tahun...

Bayaran masuknya pula adalah seperti berikut :

AdultRM27.00
Children (4 - 12 years old)RM15.00

MYKAD HolderRM18.00
MYKID HolderRM10.00

Menurut sumber yang cik ina baca...


Taman ini diiktiraf sebagai Taman Rama-Rama Tropika yang pertama di dunia.
Taman ini mengandungi ribuan rama-rama yang mempunyai 50 spesies yang berbeza. Kita Melawat yang kira mcm outdoor dulu... yang rama-rama berterbangan bebas...





kepompong rama-rama

periuk kera
ikan pun ada juga

Tempat ini juga menempatkan pelbagai jenis serangga seperti kala jengking, kumbang dan banyak lagi. Yang serangga lain tu byk kat indoor. Jom layan,,, zasssss

Gambar tu kiri ada katak ... belah kanan tu ada serangga seperti di bawah

scorpion
cer teka apa kah ia


Selain blh tengok rama-rama, terdapat makmal tempat penetasan rama-rama,ruang pameran,kolam ikan,air terjun dan tempat membeli cenderamata.




Jangan lupa datang kalau anda ke Penang......

Best Blogger Tips

Monday, January 19, 2015

Jagung oh jagung...

Best Blogger Tips

Hari ni Cik Ina sangat gumbira kerana dapat menikmati jagung bakar fav cik ina. Rasa lama dah tak makan sejak pak cik yg bakar jagung ni berhijrah ke Alor Gajah Melaka. Masa dpt tau tu sangat sedih sbb x leh merasai kelazatannya. 

Hari ni rezeki Cik Ina sebab kedai yg Cik Ina nk p tu berehat sebentar untuk solat Jumaat maka Cik Ina ronda sampai ke tempat jualan jagung bakar tersebut. 
Nk tau gerai tu kt mana.... Jeng jeng jeng.. 
Gerai yg sempoi ni kt Teluk Bahang je... 
Terletak betul2 dpn masjid teluk bahang


Ni la tokeynya
Rasanya hilang kempunan Cik Ina... Untuk pengetahuan semua, semua ahli keluarga Cik Ina mmg gemarkan makan jagung.


Alhamdulillah tercapai hasrat nk mkn jagung ini.... 



Pastu cer teka.. cer teka Cik ina ke mana.....

Jawapannya.... 
Cik Ina ke Taman Rama-rama.. jom layannnnnn

Best Blogger Tips