Monday, December 24, 2012

Penang Aku Datang 3

Best Blogger Tips

Opsss ketemu lagi kita. Kisah kali ini bersambung dari entry Cik ina sblm ni yang cbuk meronda kat area PENANG tu... Kat mana lagi.. kat LORONG KULIT.  Setelah penat kami bershopping dan perut pun dah kenyang, we all go to P.RAMLEE'S HOUSE. Actually, dekat je dgn destinasi kami dalam 5 min je. Walaupun dah lama rumah ni kat sini namun tak pernah lagi Cik ina ke sini. So, layan je la aktiviti wajib (posing) kami ni ekkk....

Bergambar kenangan kat dpn galeri
Blkg tu rmh kelahiran P.Ramlee.. dari galeri ni
Jom masukkk.. Depan pagar dah
tugu peringatan.. Jom naik...
masa turun .. dah hbs melawat
lepak sat,, kat bawah rumah,,,
Setelah melawat ckit-ckit,, masa plak mencemburui kami... Baru teringat Cik FK kita nak pi kenduri kat sp.. Meronda Penang tak hbs lagi. So..lepas tu kami bergerak ke balik pulau,, nak cari buah pala jap.. Haha OTW dari Balik Pulau, tetiba terlihat banyak orang juai buah durian nun kat atas bukit tu. Apa kata kalau kita singgah makan durian musang king dulu..

ooo ni la rupa buah pala
dok pilih buah ,, yang mana nak makan

Tggu apa lagi.. lets eat

Cik ina pulunnn.. hahaha.. yummyyyy
Dah kenyang,,, menikmati keindahan,, baru perasan cantik juga pemandangannya

b4 balik,, pose lagi

 After puas makan durian, kami bergegas pulang ke tempat asal kami sbb nak pi kenduri... Iskkk tak puas rasa 2 hari 1 mlm kat sini... InsyaAllah, panjang umur we all sampai lagi..

Muka penat dah...


Best Blogger Tips

Wednesday, December 19, 2012

Durian Crepe LAgi..

Best Blogger Tips

Selagi tak hbs musim durian,  tekak cik ina ni still lagi nak durian crepe.. Kenapa tak jemu tak tau.... So,,, kami kat rumah berpakat nak buat durian crepe lagi.. Sbb durian crepe yang FIRST TIME  tak berapa menjadi tetapi still sedap... 

So.. yesterday we all do it again... Kali ni ada preparation and improvement ckit dari segi material and produk digunakan.. Kan hari tu silap beli whipping cream,,, Kali ni siap beli whipping cream yang sesuai and beli pan baru lagi for crepe yang cantik... and also kuantiti durian pun byk ckit sbb nk makan ckit (hehehe).

After kami dah berhempas pulas bekerjasama maka terhasil la DURIAN CREPE  kami yang comel mcm kami... Tadaaaa

ini la hasilnya yang cik ina buat..

ini hasil keje adik2 n kakak sekali
  
Mcm mana?? Ok tak.. Kira jadi kan.. Ini semua ikut resepi dari entry Cik ina yang lepas je. Cantik kan,, and mmg duriannya banyak kerana kami sengaja beli durian lebih... Yummy.. Petang nu tak sabar nak balik makan....

Best Blogger Tips

Hadiah Hari Lahir...

Best Blogger Tips

Last month my best friend ada tanya apa yg cik ina nak utk hadiah besdey.... Ada ke mcm tu.. tp utk kami dua,, mmg selalu mcm tu,, sbb blh request apa yang kita nak.. lebih bermakna kan hadiahnya.. Last year dapat lipstik Mary Kay..Nak apa ye for this year??

After fikir ckit, Nak tau apa jawapan cik ina.. Jeng jeng jeng.. 
Nk tudung je,,lebih specific..  tudung NURKASIH  yang tak de owning keras... hehehe.. Blh mcm tu.. (dlm hati takut tak de stok dah tudung mcm tu)

And finally... kelmarin my best friend.... zatul call and kata nak mai rumah.. Bila sampai terus hulur satu beg plastik.. Bila tgk,, rupanya tudung yang direquest.. (Plastik je,, tak de kotak ker). Tapi bila tgk isinya yang cntik tu,, terus lupa bab plastik tu. Apapun yang penting isinya and keikhlasan pemberi kan.... Walaupun dah lepas besdey Cik ina, tapi tetap happy sbb baru dapat hadiah... Esok2 i pi cari hadiah besdey for u plak Zatul..

Ni la tudungnya.. polka dot lagi...

 
* Dok fikir tudung apa yang nak bagi kat dia ni....

Best Blogger Tips

Tuesday, December 18, 2012

Segmen: Bloglist Fariz Reza [Dot] Com

Best Blogger Tips

Cik Ina teringin nak join satu segmen. Blh dikatakan owner dia ni  sifu cik ina jgk la... So.. lets join..


Sapa nak join, pls click the banner... 

Best Blogger Tips

Monday, December 17, 2012

Dah Buat Durian Crepe

Best Blogger Tips

Hai u olls... Cantik tak durian crepe kat atas,, wahhh dengan bangganya.. cewah nak bgtau... tu la durian crepe yang cik ina buat sendiri tau dengan kawan2 rumah cik ina... Walaupun kulit tebal ckit tapi ok la kan... Yang pasti, duriannya banyak sangat. Berkat dari resepi yang cik ina post last week yang bertajuk resepi durian crepe dan caranya...  Kiranya menjadi juga la kan resepi itu..
 
Ye la.. Lagipun sebab first time try, maka tak berapa menjadi la ckit. Esok nak try buat lain. Nak tau sebab apa tak jadi.. sbbnya kami tersilap beli whipping cream.. beli yang UHT whipping cream..

Bila cik ina google, baru tau sepatutnya pi beli yang non-dairy whipping cream. Blh refer blog ni utk further INFO....

Ni la rupa paras DURIAN CREPE kami.. cntik tak... walaupun tak cantik mcm beli tapi sedap baq hang..
Kami letak durian ikut suka kami... 

  
 Esok cik ina post yang baru plak ekk.. Mesti marbeles la esok ni.. Apa pun doakan durian ada stok esok,, takut takde plak,, tak menjadi plan kami ni...

Best Blogger Tips

Penang Aku Datang hari ke 2

Best Blogger Tips

Ermmm tetiba dah pagi,,, rasa mcm baru tido tadi.. oh tak ya jgk sbb pi makan nasi tomato beratur dah kul berapa smpai balik hotel kan... Terus ambik turn utk mandi,, turn no 2 after FK kita. Mmg kena mcm tu,, yg lambat siap mandi dulu.. hehehe... 


Setelah siap ala kadar, kami terus to our first destination iaitu LORONG KULIT atau bahasa org putihnya The Flea Market. Pernah dengar tak.. mesti la pernah kan, destinasi wajib yang femess kot kat Penang.... Ianya hanya beroperasi pada setiap hari Sabtu & Ahad jam 8pagi - 2 petang (kalau tak silap la)
  
Ha,, bila dah sampai tu, tggu apa lagi.... Kita shopping.... Jom

nak beli yg mana ekk... teka yg mana jadi pilihanku

memerhati syiling lama
beli sorang satu...
tu dia,,, mcm-mcm ada.... cuma duit je tak de
tgk,,, hahaha pilih yg mana nak
agak2 handphone zaman bila ni... 
ehemmm
 Sedang asyik kami bershopping, tetiba perut FK kita berbunyi.. hanya dia je dgr... So, we all baru sedar we all tak breakfast lagi sedangkan hari dah pun tghari lit-lit. So, cari kedai makan and jumpa kat ujung dpn TNB. Kita makan dulu......

tggu makanan sampai... sabar ekk perutku
yeye makanan dah smpai,, tggu apa lagi,,,
Opsss lupa nak bgtau.. Macamner nak ke sini ekk.. FYI If korang ikut jmbatan, Ketika sampai di penghujung jambatan di persimpangan Bayan Lepas/Gelugor/Georgetown - belok kanan ke Georgetown terus melepasi Caltex dan Tesco. Terus ke Lebuhraya Lingkaran Luar Pulau Pinang, Jangan belok kiri (selepas Tesco). Terus melepasi flyover pertama. Sebelum flyover kedua - belok kiri ke Sungai Pinang (di persimpangan flyover ini). Terus sehingga jumpa persimpangan Jalan P. Ramlee. Belok kanan, selepas masjid (selepas titi kecil) belok kiri ke Stadium. Payah2 sangat, ON GPS jer...

 
So,, tggu next entry for next destination... jeng2.. ke mana we all ni pi... 

*agak2 kat mana ekk

Best Blogger Tips

Sunday, December 16, 2012

BERTEMU SAHABAT LAMA

Best Blogger Tips

Tetiba phone cik ina berdering. "Ina, ann OTW ke Utara. Nnti kita jumpa ekk. Insyaalah tapi kena bgtau awai, sbb weekday." Wah! bestnya jumpa aan sekeluarga. Maklumla dah beberapa tahun tak jumpa. Rasanya 4 tahun dah kot. 

Akhirnya selepas depa ni pi shopping kat pdg besar, petang selasa 11.12.12, Ann and family dah ada depan rumah cik ina tetapi cik ina masih kat sekolah. Seb bek dah kul 5. Time to go home .....

Kat mana nak bawa makan ni.. Ann plak bgtau kedai tu kena cepat sbb takut babynya meragam kalau lama-lama. So, cik ina terus bawa ke salah satu kedai fav cik ina iaitu DKING MEE BANJIR. So, after we all solal, cik ina bawa ke sana and akhirnya kami sampai ke destinasi.

lama tak jumpa.. dulu jumpa baru1 baby.. now dua dah

Huda yang pantang nmpk camera mcm abahnya

Si comel tu pun pantang nmpk camera
Aan n suami order nasi goreng la plak walaupun kedai mee udang.. nak buat camner kan...
 
CIK INA TUMPANG SAMA POSING..
Cik ina tetap setia dgn mee udang banjir. Yummy sedap  tau... Setelah menikmati hidangan, baby pun tak berapa mau dok dah, kami pun beransur balik dan sambung citer kat rumah.

Best Blogger Tips

Monday, December 10, 2012

Makan Tengah Malam Di Penang

Best Blogger Tips



Aduh,, tetiba perutku baru terasa lapar.. Tu la.. excited sangat nak jejalan kat Feringghi Night Market sampai lupa nak makan..  (kisah ni bersambung dengan kisah Penang Aku Datang.

Bila tgk jam,,dah nak dkt kul 11. So, cik ina terfikir.. ummm apa kata kita makan NASI TOMATO BERATUR..  yang hanya buka pada tgh malam.. Sebenarnya cik ina dah lama teringin nk makan nasi tomato ni tapi sbb dia buka tgh malam, jadi mana sempat nak pi makan. Selalu mai Penang siang.. Dah la lokasi nk pi tu pun tak tau lagi.

Call my adik,, and dia bg plan nak ke sana. Plannya.. dari hospital lam wah ee and then turn right. Lokasinya adalah kat depan pasar batu lanchang sebelah flat. Dengan bantuan GPS - kami baru blajar guna, akhirnya sampai kat destinasi. Tak susah sangat pun.
Dari kejauhan dah nmpk orang beratur,, kira betoi la tu. Kedai ni terletak dalam pagar di tepi flat jer. Flat dia nama....


Ni la rupa flatnyer...
  Perut dah berkeroncong ni... Apa pun beratur dulu la bersama orang ramai yang mmg sedang beratur. 
Tu dia ramainya.. time ni baru sampai...
kat belakang pun ramai dok Q tggu nasi
kat depan kami masih ramai lagi.. cepat la, dah lapo ni.
Smbil beratur terlihat mak cik yang tengah memasak kat belakan tu. Cik ina dok usha kat mana nak duduk dan dimana org order air. 

Dah dapat tempat duduk,, tggu apa lagi... 


sedap tak terkata...



Tu dia.. sedap sungguh noo..


Tadaa dah licin pinggan

Sedap.. yummy.. yang pastinya mmg sedapla. Nasi tomato dan kuahnya mmg kena la kombinasinya. Licin la pinggan kami 3 orang. Owner dia pun ramah tamah. Walau kedai dia biasa je tp nasi dia marveles la...  
Thanks to my adik sbb rekomen tpt ni... Bila lagi nak mai tak tau la sbb kul 11 mlm baru buka.


 
* Sapa nak mai, kena tggu kul 11 malam. Kalau lewat mmg akan habis. Kul 1.00 pagi dah hbs... tp mmg sedap la. Tak rugi korban time tido dan diet anda untuk makanan yang sedap.. hehehe

Best Blogger Tips

Thursday, December 6, 2012

Van Scooby Doo

Best Blogger Tips


Baru-baru ni semasa Cik ina berjalan-jalan di Feringghi Night Market bersama Farhana Kirana dan juga Azimah, 
Cik ina tujuk sesuatu kat farhana.. 
Ana, antik la van tu.. Jom kita pose ckit sebelum dia jalan.
Kalau nk tau, cik ina nmpk van yang ala-ala van scooby do yang dalam cartoon tu..Kena plak masa tu azimah dah pegang camera dia
dan van tu tengah berhenti lampu isyarat merah, maka cik ina dgn farhana pun terus posing la. 


Dah lama tak nmpk van sebegitu. Kalau ada pun rasanya dah masuk muzium kot.. 
Tahniah la kepada owner van tu sbb jaga van tu sampai boleh bergerak kat atas jalan lagi. 
SYABAS....

* bila plak nak merasa naik van mcm tu kan 

Best Blogger Tips

Penang Aku Datang 1

Best Blogger Tips

Dah lama Cik ina tak jejalan or makan angin dengan kengkawan..  
(Setakat ni ada kengkawan je la kan). Last dulu pi Solo n Bandung je.. 
Almost 1 year dah..
Kadang-kadang rasa bosan jugak kan kalau same colors jer. 
Pi keje balik keje.. Aduh,, bosannya idup..
Kena la bagi peluang kat diri sendiri berjalan-jalan walau gaji tak masuk lagi.
(Sedih kan berjalan-jalan gaji tak masuk lagi) 

aksi kami ni terjadi ketika boring tggu feri.... kami kat jeti butterworth
Ni cik ina nak citer.. Citernya cenggini..
 Last weekend, Cik ina berpeluang sekali lagi ke Penang..   
Penanggggg--- aku datang.. (ala-ala KL menjerit). Macam la jauh sangat kan.
 Kira kunjungan yang keberapa kali yang kira bercuti la.. 
Yang stay kat hotel la. (yang tumpang rmh orang tak kira ye). 
Yang first tu dulu dengan exhousemate Cik ina- iaitu AREN... Masa tu tido kat Batu Feringgi. Best sangat..
 Yang latestnya... yang ni la (dengan kenkawan yang best ni..)
 
 Kali ni Cik ina nak citer pasai percutian yang dirancang last minit. Dengan kengkawan cik ina ni iaitu Azimah n Farhana, memang tak leh plan. Kalau plan awai-awai alamatnya tak jadi la. Ni pun nsib baik jadi juga. 
Book hotel pun last minit dan sbb school holiday. 
Banyak hotel yang cik ina call dah - fully book. Akhirnya setelah search website, cik ina memilih TUNE HOTEL PENANG.. tu pun dah kira bajet la...

  Kami gerak dah kul 2 sbb tunggu cik farhana kita keje half day. 
Oleh kerana cik ina suka naik FERI maka kami decide nak naik feri walaupun kena Q lama lama ckit (biasa la cuti sekolah kan).
akhirnya dapat juga naik feri,, tingkat atas lagi tau

atas feri kat depan...
wajah2 teruja dapat naik feri...
 Destinasi kami ni banyak tempat tapi yang utama adalah BUKIT BENDERA atau PENANG HILL.. 
So,, berpandukan GPS (walaupun dah tau kat mana  cuma takut lambat sampai) kami bergegas ke sana sbb dah petang.


yeah,, dapat naik Penang Hill

 Setelah penat beratur dengan ic kami utk tiket, akhirnya kami berjaya ke puncak.. 
Sebenarnya kami tak lunch lagi tapi semasa otw ke jeti,  
tetapi kami sempat drive through Mc D. 
Tu dia orang yang kelaparan..
Jadi  kat atas bukit bendera kami baru sempat lunch pada pkul 5.00 petang. Makan burger McD u,, jangan jeles. Kesian perut kami kan... 
Nsib baik tak gastrik.. hehehe
Setelah melawat ckit kat situ, kami beransur turun. Orang mesti la ramai kan. Siap beramah mesra dengan pelancong dari Medan lagi.. 

wajah ibu-ibu dari medan dan cewek cun diujungnya...

 Bila dah turun kami decide nak check-in tune hotel dulu.. Sampai pun dah mgrib. Elok sangat la tu. 

tadaaa dah nak check in


ni la gift yang kami dapat,, beg merah tu je ekk. Yg lain kena bayar ye..
Dah selesai semua, lps mgrib kami decide nak ke Feringghi night market. Hujan turun renyai-renyai.. tapi semangat nak window shopping tetap ada..
Punya excited sampai lupa nak makan malam....

nk beli apa ekkk
hehe sempat lagi pose di tengah lorong shopping yang kecik tu
yang mana satu pilihanku ni... agak2 yang mana
At last setelah penat ronda kat sini,  Cik ina hanya beli sepasang kasut ala-ala croc jer.. Tak ori pun tapi harga boleh tahan.. Yang penting kat sini kita kena pandai tawar-menawar.. Yang lagi dua orang tu,, langsung tak beli apa pun.. ehemmm

nk balik dah...

 Dah sampai bilik dengan selamatnya kami berdiskus mana nak pi esok ni.. Sbb byk sangat takut tak sempat plak. Cik farhana kita ada wedding plak..

Opss lupa nak bgtau kami tak dinner lagi.. ermm nak makan apa ekk... Kalau nk tau apa yang kami makan,, sila TUNGGU next entry...

Cerita kami utk esoknya pula akan disambung dalam entry ke 2 ok.. 

Best Blogger Tips