Monday, October 19, 2015

Tempat Makan Pagi / Breakfast Di Sungai Petani

Best Blogger Tips

Jom tengok tempat breakfast yang best di Sungai Petani

1. SARAPAN- WARONG LOT 10, TAMAN RIA 
 (Berdekatan Market Taman Ria, Sg.Petani)

Dekat simpang SP Utara yang ada Petronas tu. Kena masuk spg Petronas Tmn Ria.. and kona kanan. Br jumpa deretan gerai. Cari no 10. Antara menu yang ada masa entry ni ditulis (2015).....

-ROTI ARAB atau CAPATI dengan KUAH 
 (gulai sardin/dalca/daging & ikan)
-ROTI BAKAR (sapu plata & sekaya)
-TELUR SEPARUH MASAK
-NASI LEMAK

2. SARAPAN dan LUNCH TIME

KEDAI MAKAN POKOK CERI (Kena cari Hotel Swiss Inn, Sg.Petani. kedai ni lps hotel tu nnti akan jumpa. )



MENU SARAPAN

-ROTI CANAI
-ROTI JALA
-PEKNGA
-PAU
-NASI CAMPUR + PELBAGAI LAUK PAUK (sampai tghari)
-NASI LEMAK

3. DERETAN GERAI MAKAN DEPAN MASJID TAMAN RIA.

DAri Petronas taman ria.. terus sampai simpang 3. Ia terletak berhadapan masjid taman ria. Terdapat aneka jenis makanan utk sarapan seperti roti canai, nasi lemak, dan lain2.

4. Restoran Berkat

Terletak selepas stesen bas Pekan SP. Dekat tapak pasar tani... dulu Cik Ina suka p mln sana kalau p Pasar Tani.

5. Gerai Hujung Blok

Lps Restoran Berkat... kona kanan akan jumpa deretan gerai mkn pagi... dari situ blh nampak Bank rakya kerana ia terletak bersebelahan WS Craft lama tu... gerai ni ada byk pilihan dan yg berniaga pun org lama semua. 

6. Nasi Lemak Cinta Sayang

Nasi Lemak Cinta Sayang... Terletak sebelah NASMIR LAGENDA HEIGHT. Namanya diambil sempena Kelab Cinta Sayang, Sungai Petani yang terletak berhampiran gerai asal nasi lemak ini. Kini kedai nasi lemak Cinta Sayang bukan saja mempunyai cawangan di Sungai Petani malah juga terdapat di Shah Alam.

Selain nasi lemak, gerai ini turut menawarkan juadah yang lain, akan tetapi tumpuan kita adalah kepada nasi lemak.


nasi lemak cinta sayang
Ni yang bersebelahan Nasmir. Gambar pinjam google

Ni dia rupanya
nasi lemak cinta sayang
Set nasi lemak


Harganya kat sini memang murah walaupun kita telah memilih lauk pauk yang pelbagai. Sambal nasi lemak di sini memang sedap dan untuk dinikmati dengan Lauk pauk kita boleh ceduk sendiri mengikut kuantiti yang kita kehendaki. Cadangan Cik Ina --- kena try sambal sotong keringnya yang “sangat marbeles”.

7. Nasi lemak mak cik pot pet (BLH LIHAT ENTRY CIK INA TENTANG NASI LEMAK FAV I NI)

Sambal mak cik ni sempoi je... 2 jenis je tapi marvelles...



Tapi bila time cuti sek ramai beli banyak bungkus. Tadi sebelum cik ina beli, org depan cik ina beli 11 bungkus.. Jadi sesiapa yang berhajat.. kena sabar banyak ye....dan jangan banyak tanya... Harga dulu 1.50 tapi sekarang dah rm2.00

Selamat mencuba.. dan mencari.  Sila share di komen jika ada tambahan tempat utk kita share

****************************************************************



Best Blogger Tips

Tuesday, October 13, 2015

Lawatan Penanda Aras ke JPN Kelantan

Best Blogger Tips

Kali ni Cik ina terpilih kerana menggantikan rakan sekerja lain yang tak dapat menghadirkan diri. Lawatan kali ni lawatan kerja ke Kelantan.... Kami bertolak dari PPD pada 26 Mei 2015 jam 9.00 malam. Seawal pagi kami telah tiba di Kota Baru dan bersolat Subuh di Masjid Negeri iaitu Masjid Al-Muhammadi. 

Seterusnya bila semua dah segak-segak belaka, kami terus dibawa ke Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan. 
Gebus tak....
Oleh kerana masa awai lagi, maka kami singgah makan pagi di Kedai ni.. Nama kedai tu amat menarik iaitu Kedai Nasi Lemak Bersinar. Wah hara lps mkn kami ni bersinar-sinar la sepanjang hari ni...
apa tunggu lagi.. kita makan dulu... Menu pilihan my feberet la.... haruslah nasi lemak.

Acara posing lepas makan.. maklumla dah kenyang...
Dan ,,, 
jom kita ke acara rasmi pulak.... 
Ok dah sampai... Bangunan baru depa dok keje no...
Setibanya kami di situ.. kami disambut meriah...
Ni dia wakil AKP dari JPN Kelantan bersama eo kami yang berbaju biru. Terima kasih atas layanan yang sangat mesra.






Nampak tak....Sama nama

Hari ke 2

We olls bermalam di Ridel Hotel. 
Sebelum tu p shopping kit kat Pasar Siti Khadijah.
 
Acara rasmi hari ni pula.... 
Adalah Lawatan ke SK Belimbing. 

Jom....

Sambutan yang tersangat meriah disertai dgn kompang dan yang istimewanya dikir barat oleh guru-guru sendiri. Lagi terharu dari kelmarin...




Seisi suaikenal dengan semua....
 


Seterusnya melawat kawasan sekolah



ni baju merah cikgu sek tu tp org kedah...


 Ha.. jgn tak tau.. yg sporting blkg tu Guru Besar depa... t ikgu..
 
nampak tak sangat meriah kan.. kami sangat terharu. Tq warga SK Belimbing ...



Best Blogger Tips

Monday, October 12, 2015

Hari lahirku

Best Blogger Tips

Tanggal 1 Oktober 37 thn lalu lahirla seorang yg di panggil Cik Ina. 
Selamat hari lahir buat diriku... Hehehe aci dak wish utk diri sendiri..


Begitulah ucapan yang diterima saban tahun.

Thn ni saja Cik Ina dapat 100 lebih ucapan di Fb dan x kirang 50 ucapan di whatsapp. Syukur alhamdulillah kerana masih ramai rakan2 yang sudi wish besdey dan doakan Cik Ina. 

Apa pun Cik ina bersyukur kerana masih diberikan kesempatan untuk terus bernafas & menikmati kehidupan dimuka bumi ini. Semakin bertambah usia kita, makin dekat kita menuju pada-Nya. Semoga, pertambahan usia ni seiring dengan perubahan yang lebih baik & diredhai. Di samping itu Cik Ina juga mengharapkan agar diberikan kesihatan yang baik supaya dapat berbakti kepada mak dan abah. Semoga kami sekeluarga terus diberikan kekuatan & kesihatan yang berpanjangan. Aamiin.

Seperti tahun lalu, tiada sambutan untuk meraikan hari lahirku ini...Apatah lagi kek.. Sob sob sob.. Cuma kali ni Cik ina ada di Penang sempena Lawatan sekolah. Hadiah pun x dapat. Ye la kan,, dah tua... Tp my best friend akan bagi hadiah tp selalunya lewat ckit... Memang itu perjanjian kami along time ago. 

******************************************
YA Allah ya Tuhanku yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Terima kasih ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih juga untuk setiap cobaan yang Engkau turunKan. Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Terima kasih kerana keluarga bahagia yang Engkau amanahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku…. Tetapi terlalu sedikit pengabdianku terhadap-Mu

Engkau tetap menerima walaupun terkadang aku alpa, aku lupa. Aku silap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besarnya kasih-Mu….Engkau tetap melindungiku walaupun terkadang aku kalut merunggut ketika saat-saat lemahku datang. Aku tak pernah menafikan hak-Mu sebagai Khaliq walaupun terkadang terbuai dengan kesedihan yang amat perit.

Terima kasih ya Allah atas segala takdir yang telah Engkau tentukan untukku… Engkaulah Yang Maha Besar… Allahu Akbar!.. peliharalah aku yang lemah ini agar terus berpegang teguh pada tali-Mu…

Amin Ya Rabbil-Alamin.

Doa ni Cik ina petik dari SINI




Best Blogger Tips

Tuesday, October 6, 2015

Penang Trick Art Museum

Best Blogger Tips

Akhirnya hajat nk ke Penang Trick Art Museum ni terlaksana. Bukan blh p sendiri tapi rasa kena p ramai-ramai dengan kawan-kawan baru meriah... happening gitu.


Kali ke berapa rombongan ke Penang, entah x ingat dah tp kali ni Cik Ina turut serta dgn pelajar Sk Merbok  (Pusat) yang semestinya tmpt Cik Ina bekerja.
For uolls punya info...Kat Penang ni ada banyak muzium yg seumpama ini, jadi make sure anda pastikan dahulu tempat yang anda kunjungi.
Next destination Cik ina adalah UPSIDE DOWN MUSEUM...

Untuk keterangan lanjut mengenai muzium ini anda blh layari web ini 

>>> www.penangtrickart.com<<<

Serta kalau nak melalui fb or instagram or Twitter ni dia --->>penangtrickart<<<

Open daily
Monday -Friday      : 9am-6pm
Sat-Sun-&Holiday  : 9pm-8pm

Alamat dia pula :
10 Lebuh Penang, 10200 Penang
Jom layan gambar yang sempat diambil..






Best Blogger Tips

Wednesday, August 19, 2015

Family Vacation ~ Pulau Pangkor

Best Blogger Tips

Sebenarnya plan asal Cik Ina dan adik sefamily nak ke PD dengan sepupu sepapat kami tapi x jadi... sebab tetiba rancangan bertukar.. sepupu kami nak balik kg... huhuhu maka plan B... 

Maka.. Kami pun plan nak ke Pulau Pangkor. Pulau Pangkor pun ok la.... Lagipun mak abah Cik ina x pernah ke sana lagi... 

Cuma satu je Cik ina sedih sbb dah pokai. Cik ina baru je ke Sabah 23-27 April 2015. Ni 4-5 Mei 2015 adik ajak ke Pangkor pula. Alang2 dah janji, kuredahi jua.. Cewah -berjalan punya pasai i ok je...

Kami p kali ni 11 orang iaitu mak abah adik sefamily 4 orang, kakak dan my niece serta mertua adik. 2 biji kereta dan book 2 deluxe Chalet kat Purnama beach. Seawal pagi dah bergerak dari Kulim dan tersadai sebentar di Segari. Sebab keta mertua adik overheat. Setelah rest 30 min, settle kami teruskan perjalanan.

Sampai jeti Marina dah pukul 12.30 tghari.

Dan akhirnya kami sampai ke Pulau Pangkor... dengan selamatnya... 




Kita cari teksi pink dulu... Anak sedara Cik ina terkejut sbb semua van teksi ni color pink... Dan turn uncle ni untuk bawa kami.. JOmmmm.. x sabar nak check in... rest.. 

Seterusnya ke Purnama Beach Resort... 


Purnama Beach Resort
Lot 4466,
Teluk Nipah,
32300 Pangkor,
Perak Darul Ridzuan, Malaysia

Kami sampai dalam kul 1 .30 petang maka harus tunggu kul 2 untk check in.. Jadi lepak dulu la kat pondok ni.. tp pool kanak2. Sedar2 aira dah ke pool tp kt tp tu je.. rupanya takut air...Aira,, air tu baru takat buku lali la.. yang biru tu baru kat lutut cik ina...


 Aira takut nak main air

My mom yang letih sbb berjalan jauh tadi masa mendarat kat jeti tu...

Time to check-in... jom...

Kami amik bilik...Deluxe Chalet -2 unit 
  • Air-con and attached shower
  • Tv with astro satellite reception
  • Max 5 person
  • Breakfast Included (2 pax)
  • Exclude Gov Tax 6%
  • Harga Biasa : RM180.00
  • Jumaat/Sabtu/Cuti Sekolah : RM210.00
  • Cuti Umum : RM250.00
Nasib baik pintu blh buka kt tgh bilik. X la payah sangat nak amik barang ke,, nak amik anak sedara ke.. nak tgk org sebelah ke kan.... Rest dulu before ke pantai....


Jom ke pantai lak. X jauh sangat berjalan cuma kesian kat mak n mak mertua adik x berapa larat dah sbb td jalan jauh..
WAhh dah banyak berubah pantai ni..



Malam dah menjelma... Mak abah n mak mertua adik pun dah tak larat. maka kami je la yang makan... Puas cari kedai makan. Siap google lagi... Akhirnya kami pilih satu kedai makan.





Hanya gambar ini sahaja yang Cik ina dapat amik sebab yang lain dalam camera DSLR my brother


Best Blogger Tips

Majlis Persaraan Cikgu Jamil

Best Blogger Tips

Haaaa ni nak cerita.. Cikgu Jamil adalah Cikgu yang ke 4 yang bersara di sekolah kami tahun ni.... dari,,,, dari... 7 orang.. Maka byklah sambutan yang telah dan akan dibuat tahun ni....
Jom layan persiapan dan juga acara yang telah berlangsung...

Majlis Sulaman Kasih Junjungan Budi
Tarikh : 14 April 2015
Tema : Pink

Vespa dah sampai,,,, Jom kita hias



 Vespa pengiring dengan dayang dayangnya.... yang merbeles... 

Mcm from Taiping with Love la pulak....


 Ini lah wajah Pesara dan bakal pesara 2015 mengikut urutan dari kanan - SKMP

Gambar kenangan 




 Majlis Sulaman Kasih Junjungan Budi
Terima Kasih Cikgu Jamil atas budi dan bakti yang dicurahkan.
Atas kerjasama yang baik selama kita di bumi SKMP.
Maaf jika ada terkasar bahasa
Ada masa kita jumpa lagi...




Best Blogger Tips