Monday, May 11, 2015

Ke Bukit Bendera kita

Best Blogger Tips

Cik Sherry ajak Cik ina ke Penang. Oleh kerana x de apa nak dibuat..maka ok juga kan.. Sesekali jenjalan... Apa salahnya..
Maka kami berdua pun ke Penang.. spt biasa kalau ke Penang,, my fav mesti naik feri... 

Suka sangat naik feri..
Suka suka suka...

Setelah sampai kami p amik rempah yang Sherry order tu. Settle bab tu. Jadi blh la jenjalan...  Nak kemana kita... Kemana ye...

Apa kata kita ke Bukit Bendera... Lama x ke sana... Jom Sherry.. Ye la.. alang-alang dah sampai Penang... Tempat wajib untuk dituju haruslah Bukit Bendera kan.. Lagipun Bukit Bendera ialah tempat paling popular di Penang.


Jom imbas sejarah Bukit Bendera Sikit 
----->>pembacaan di sini ---- >>

Bukit Bendera - yang diteroka oleh *Francis Light sebagai tempat menanam strawberry dan sebagai tempat penjajah British melarikan diri dari kepanasan Penang ini bakal memberikan anda panorama Georgetown dalam iklim sejuk bukit.

Dengan suhu kira-kira 21 darjah Celcius, duduk minum kopi atau makan kacang putih di atas bukit sambil melihat kawasan bandar dan laut Penang memang melekakan.

Kalau pada zaman penjajah, kuda dikerah membawa penjajah ke atas, anda kini boleh naik mudah dengan menaiki kereta kabel buatan Swiss yang moden dan berhawa dingin. Ada jalan lain ke atas bukit, tetapi untuk yang berkeluarga, kereta kabel adalah cara yang biasa digunakan.

Di sini terdapat sebuah hotel, muzium burung hantu, kedai makan, kuil dan masjid kecil untuk anda lawati. Apabila sudah ke sini, jangan lupa pula bersolat di masjid ini.

****Kami solat di Masjid Negeri...

Jom kita p beli tiket

Ticket Fares
Ticket Prices
Harga Ticket
Standard
Biasa
MyKad
Fast Lane (Adult )RM60.00RM20.00
Fast Lane (Child )RM30.00RM8.00
Adult ( Dewasa )RM30.00RM10.00
Senior Citizen ( Warga Emas )RM30.00RM4.00
Child ( Aged 4 -12 years )
Kanak-kanak ( Berusia 4 - 12 tahun )
RM15.00RM4.00
School/College/University Student
Pelajar Sekolah/Kolej/Universiti
RM15.00RM4.00
One Way (Sehala) - Adult/DewasaRM17.00RM5.00
One Way (Sehala) - Child/Kanak-kanakRM10.00RM2.00
Monthly Season Pass (Pas Bulanan)RM100.00RM40.00
Yearly Season Pass (Pas Tahunan)RM1000.00RM400.00
Disabled Person
Orang Kurang Upaya
Complimentary
Percuma


Ya,, dah selamat sampai pun... Apa pun kita makan dulu sebab perut dah berkeroncong.




Ya.. perut pun dah kenyang.... baru la boleh ronda.. Jom ronda.... Layankan je la gambar kami ni ye...










And last sekali kami ke Gurney nak makan pasembor...

Best Blogger Tips

2 comments

May 11, 2015 at 4:49 PM

lama gila oiii tak naik feri...

June 4, 2015 at 9:31 AM

@Farah Waheda Wahid
mmg cik ina suka naik feri..jom kita jenjalan naik feri lagi,,
pastu pi jeti lagi satu naik kapal plak

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen