Cik Ina terlihat gambar tapai ni kat FB my best friend, Puan Umi.. Tetiba teringin nak makan tapai.. Mak rajin buat tapai.. nnti kalau mak buat, blh makan.. kalau daun pisang banyak mak buat semua daun pisang tp kalau sikt daunnya, mak letak dalam plastik bulat comei tu je. Apapun tapai mak buat mmg sedap...
sedap dimakan ketika sejuk bersama kelapa parut
|
Alang-alang dah post entry ni, kita tgk resepi dan cara nak buatnya plak kan...
Tapai Pulut
bahan
1/2 kg beras pulut - rendam 1 mlm
1/3 biji ragi-hancurkan/tumbuk halus
bekas yg secukupnya utk isi tapai@daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh
Cara
1. Tapis dan kukus pulut.
2. Selepas seketika dlm 5 min,pulut dah agak keras...renjis dg air
sejuk.kukus lagi hingga wapnya keluar dari tutup periuk.
3. Angkat dan masukkan dlm besen, siram air panas 1 cwn.
3. Angkat dan masukkan dlm besen, siram air panas 1 cwn.
kacau biarkan seketika.
4. Kukus semula sehingga asap keluar byk dr tepi tutup periuk....
4. Kukus semula sehingga asap keluar byk dr tepi tutup periuk....
tanda pulut masak.
5. Sejukkan pulut...pastikan pulut betul sejuk sebelum langkah seterusnya. nanti tapai jadi merah
6. Hancurkan ragi dan ayak ragi dg penapis atas pulut. kacau rata.
7. Bungkus tapai dg daun pisang atau daun getah atau isikan dlm bekas
5. Sejukkan pulut...pastikan pulut betul sejuk sebelum langkah seterusnya. nanti tapai jadi merah
6. Hancurkan ragi dan ayak ragi dg penapis atas pulut. kacau rata.
7. Bungkus tapai dg daun pisang atau daun getah atau isikan dlm bekas
kecil.
8. Simpan/Peram tapai dlm bekas tertutup samada dlm periuk/bekas besar
8. Simpan/Peram tapai dlm bekas tertutup samada dlm periuk/bekas besar
atau masukkan dlm bekas tupperware tertutup dan simpan dlm kotak.
Jgn buka sehingga 2 mlm . barulah boleh makan....
yang akak tau tapai ni kalau orang yang buat datang bulan mesti merah...
ReplyDelete@Farah Waheda Wahid
ReplyDeletetu la,,dia ada pantang larang juga..
kalau org yang tegur pun kadang2 bg tapai tak jadi juga