Monday, April 21, 2014

Pembukaan Jambatan Ke dua Pulau Pinang...

Best Blogger Tips

Cik ina amat teruja awal bln Mac lps.. iaitu 1 Mac 2012..  Utk apa ye keterujaan Cik ina sampai ke Penang? Cik ina buat pertama kalinya akan bertukar status nk berniaga.. nk tau berniaga apa.. Cik Ina join member Serbuk iaitu cik sherrie.. buka booth for opening 2nd penang bridge... X sabar menunggu esok.. Actually citernya cik ina nk temankan member cik ina, cik sherrie yang begitu semangat nak buka booth ni. So, cik ina pun free je x de apa nk buat maka.. Join la. 

28.2.2014... Jumaat.. 

Kami dah bersiap sedia dengan segala kelengkapan.. hurmmm kira mmg penuh la ikan kelisa saktiku tu..  Dalam kul 2.30 kami gerak ke penang. Dan smpai dan check in hotel apa tah tp yg bajet je la. Sbbnya bdekatan dgn tapak opening tu. After mgrib kami p tgk tapak booth kami utk setup apa yang patut. 








Blk tu kami dinner dkt giant sbb hotel tu area giant je. Bila rasa dah settle semua, kami lupa nk buat mcm name card. Nsb baik ada mmber cik ina.. iaitu mr z yg tolong buatkan. Tq z. Segala jasa baik akan kami berdua kenang sampai bila bila. 

Setelah hbs gunting name card yang sempoi tp cantik tu.. time to sleep. Esok adalah hari yg panjang.. opss lupa nak bgtau kami nk jual apa... jeng jeng jeng.. jom tgk esoknya .. 

1 Mac 2014..  sabtu

Hari yg ditunggu dah tiba... Kami dua dengan semangat nya. BAngun awal dan terus ke gerai tapak perasmian. 



Setelah set up meja and decoration ckit, baru breakfast.. mr z yang belikan sbb cik ina x sempat cari nasi lemak.. my fav breakfast. Thanks again z.  Nak tau apa kami jual. Kami jual :

1. Serbuk kari Chef Norman Musa -ni la jualan utama kami
2. Kek yang sedap belaka
3. Bun yang simple tp sedap
4. Acar My mom  buat
5. Asam jawa pun mak buat..(sebenarnya nak jual kat lain tapi bw sini dulu)





Kami dibekalkan oleh penganjur apron dan topi. Cik Ina pakai topi je. Macam2 acara berlangsung kat pentas. Siap ada persembahan artis lagi? Yang bestnya, Gerai kami berhadapan dengan pentas Utama. Mmg clear la cuma jauh ckit je. Apapun kami x amik port pasai ni cuma concentrate kt Jualan kami. Target bg habis semua sbb senang ckit nk blk. Nasib baik tghari kami dibantu oleh Hanim - tuan punya kek.. ringan beban cikit. Fuh.. letih juga berniaga 2 org ni. Tp semangat tu masih berkobar kobar. 



Yang bestnya serbuk kari kami mendapat sambutan yang memberansangkan. Pandai juga kami promote.  Mak cik sherrie kita ada buat sambal daging tester. Lagi la laju kan. Cik ina sampai x sempat bergambar.  Ckit je. Huhuhu sedih.. dah la first time meniaga kan. 

Sebelah malamnya lagu meriah sebab Perdana Menteri kita pun mai. Cik Ina nampak Pm dan org ramai yang bertuah naik bas x de bumbung p rasmi jambatan baru. Huhuhu nak naik juga. Harap sat gi mlm lps officially opened kami dpt naik dan blk terus ke seberang sana.. Produk kami laris. Serbuk kari cuma tinggal sedozen tu pun ada org suruh simpan. Kek pun tinggai ckit je.


Selepas dah tutup gerai kami, baru sedar tak blh balik lg sebab jalan ditutup dan jam... Tgk konsert kristal dulu la...

And bila konsert kristal dah habis kami pun bergerak pulang. Nak ke jambatan lama, jam jalan dan tak tentu blh naik lagi.. Oleh kerana dari tapak perasmian tu berdekatan dgn deretan kereta menunggu nak rasmi JAMBATAN BARU maka Cik ina decide nak join sekali... Kereta dari tapak perasmian tak byk jadi kami dpt mencelah... Dan akhirnya kul 1.00 pagi lebih JAMBATAN BARU PUN DIBUKA.. Kami berdua begitu teruja nak naik ni...dan akhirnya dapat juga naik tanpa sebarang kesesakan sbb kami antara yang terawal....
.


Kami berdua selamat sampai ke rumah pada kul 2 lebih dengan selamatnya. Mlm tu Cik ina menginap kat rmh ik Sherrie la....



Best Blogger Tips

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen