Wednesday, May 11, 2011

Segantang Garam... Bukan 2 gantang ye

Best Blogger Tips

Chalet Terapung Segantang Garam


Ha,, ni ada lagi satu ceritera nk kongsi dgn anda semua.... jeng jeng jeng....
Mggu lps iaitu bertarikh 6.5.2011, Cik ina berkesempatan menyertai Geng POLIMAS berkampung di Chalet Terapung Segantang Garam... Terima kasih la Cik Det, sbb sudi jemput Cik Ina ni... Terharu sangat....

Tpt ni sebenarnya adalah tempat untuk org yg kaki pancing... Lokasinya adalah 12 kilometer dari Pekan Merbok menghala ke MRSM dan ke arah Sungai Gelam, Bujang dan jika jalan air yg dipilih adala 20 minit menaiki bot dari Tanjung Dawai serta 30 minit menaiki bot dari Jeti Semeling.

INFO TERKINI (UPDATE APRIL 2015)

Untuk 2016.... kebanyakan bilik yangada kipas dah tukar ke Air-cond...


Ni adalah pic lawatan yg pertama Cik ina,,, bersama Cik Ana.... sbb baru balik keje,, jd berbaju kurung la... Cuma nak tunjuk main entrance jer.... dari parking keta.
view dari parking
Untuk pengetahuan anda yg belum pernah dengar tentang tpt ni, di situ ialah tiga buah chalet terapung siap dengan dua buah bilik tidur berhawa dingin setiap satu yang dilengkapi dengan perabut, peralatan dapur untuk memasak, televisyen dan kemudahan penginapan. Antara kemudahan lain yang disediakan ialah pelantar terapung untuk aktiviti memancing dan riadah dilengkapi kiosk jualan makanan kering/minuman, kedai cenderamata, surau, tempat membakar ikan, akuarium dan sangkar ikan untuk memancing. Best kan....


Ok,, sambungan citer geng polimas,,, Kami tiba dalam pukul 5 tetapi adik2 POLIMAS yg lain dah check-in awai lagi,,, jadi ketibaanku kebetulan bersama2 dgn cik det (my best lecturer at POLIMAS)...maka disambut meriah la..oleh junior2 polimas..  (cehh perasan...)
disambut tu bukan pasai apa,, sbb mcm serentak sampai,,, cik det n family, cik ina, and adik2 lain pun sampai lebih kurang jer...
Tgk,, Jan -baju ijau- yang sampai awai dok tggu kedatangan junior2 yang lain....

Cik ina plak saja je lepak kat keta baru cik det,,ambik bau kedai--- sbb b4 ni dok tgk dlm FB jer pic keta baru cik,, tu yg pi rasa dok sat. Duduk kat blkg pun ok la....


view masa melangkah turun ke laluan chalet
Nak kongsi ckit.. Untuk kengkawan cik ina kot la nak mai sini utk tenangkan fikiran sambil memancing lps ni, pada masa entry ni ditulis, kadar bayaran penginapan di Chalet Terapung ini ialah RM120 untuk satu malam (maksima enam orang) dan tambahan RM15 setiap orang termasuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.


Kalau nk pi memancing jer tanpa menginap akan dikenakan bayaran sebanyak RM15 seorang (tanpa had masa) dan aktiviti pakej serta mesyuarat boleh dirunding. Masa untuk check in pada jam 2 petang dan masa check out plak pada jam 1 petang kira masa standard la kan...



Sesampai je Cik Ina kat pelantar utama yg berdekatan dgn dapur, nmpk adik2 yang dah sampai dah start memncing...

Cik ina plak teringin nk makan pisang goreng...sbb td cik ina nmpk Kak aya bawa pisang setandan... maka semangatla cik ina nak buat cucur pisang.... blm sempat duduk lagi dah siap basuh tangan nak join kak aya belah pisang... utk buat cucur pisang.

Oleh kerana bg penghormatan kepada kak aya, maka kak aya yg bancuh tepung dan cik ina tukang belah pisang dan tukang goreng je la...Tu dia,, cik ina dok pulun goreng...

Ni dia, hasil dari goreng pisang cik ina, mendapat sambutan hebat dr tukang makan,, hehehe... sedap la tu kan,,,,, cik det dgn anak2 >>>> KENA n KETI dok makan tu....

Semangat nmpk junior ni memancing tp mlm tu nasib tak berapa baik,,,,, ramai yg dpt tapak sulaiman jer. Motif pic ni adalah apa yg nk ditunjukkan oleh cik ina adalah kawasan memancing tu,,, luas dan selesa.....serta mendamaikan................. ceh promo plak.. tak per.. tempat yg best tolong promo tak berbayar pun tak per.



Ni la hasil selain dari ikan.... tapak sulaiman yg dapat....








Aktiviti kami apa yang best kat sini adalah start dari makan goreng pisang kul 5 ptg, sampai la kul 2 pg,, asyik makan jer... 
Apa tak nya,, lps makan goreng pisang yg best tu, kak siti bawa mai bihun goreng plak... makan lagi...

Lps makan bihun goreng, farah bawa mai apom balik dari pasar malam...
makan lagi


Elok rehat sat,, semasa dok bakar ikan, Mila sampai dgn kek yg sedap. Sedap kan bila tgk pic tu.... mmg sedap pun... hehehe.

Kami dengan berbesar hati panggil kak aya dgn Cik Det, iaitu org yang paling penting merangkap mastermind... mai buat acara potong kek.. kira acara perasmian la. Alang2 ada kek.. buat la acara perasmian. lagipun, kalau tak de cik det yang merancang, maka tak jadila perjumpaan yang best ni..
Kek yang di bawa mila 2 biji. Tak tau la kek tu dia beli atau dia buat.. tp yang pastinya sedap.. pasai berebut kot.. kek tu jd sedap... . cukup la pakat rasa sorang sikit.. 

Tengok tu,, semua sedang menjamu selera dengan penuh kyusuk. Thanks to Mila sbb bawa kek mai jamu kami yang tak berenti makan.Cik ina dengna berbesar hati nak ucap tq kepada Mila sbb sudi jamu kami makan kek. Ni dia ceri cikit tanda terima kasih.



Ni la dinner kami... ikan siakap masak stim,, yg ni dipancing di pasar malam kot.. tp apa yang pasti bukan dipancing dari chalet ni (sbb mlm tu nasib tak berapa baik kan)... sedap ooooo.... ikan ni cik ina makan kul 1 pagi.. lps makan ikan makan kuaci plak...





Ni dia acara tgh malam.. makan ikan. Tu dia,, kak ima makan,, tinggai tulang.. Sedap sungguh makan ikan ni sbb ikan ini ada yg istimewa pasai ikan ni.. yang dikatakan istimewa sbb ikan ni disiang oleh cik det,,, ingat senang ke cik det nak siang ikan...
Selama cik ina ikut camping,, rasanya cik det tak pernah siang ikan lagi.... kalau tak silap la...




Pada tengah malam, lps cik ina makan nasi.. tengok kak siti bakar ikan plak.. Cik ina pun tolong la.. sambil posing la kan,,,
kalau tak tolong nnti tak dpt rasa plak..

Adoi,,,, kenyang cik ina,, dlm hati plak dok kata,, habisla aku,, makin bulat la..nak diet tp asyik makan jer.. Bersyukur kerana dapat makan.. Alhamdulillah.......................


Pagi Sabtu, Mila berangkat pulang sbb ada org yg mai dgn dia tu keje..

Kak ima plak buat pulut makan dgn sambai n pelam,,, ada jgk kentang goreng... lps tu kak ima goreng bihun.... kira lapik perut utk makan tghari



Selepas makan-makan, semua pun bekerjasama kemaskan peralatan dan get ready untuk balik....

 Good bye Segantang Garam.... Panjang umur,,, akanku jejak kaki kemari lagi....
and many2 thanks to my lovely lecturer and his wife sbb invite cik ina join untuk kali ni....

Terima kasih daun keladi,,
Kalau blh ajak join lagi...


Sumber gambar yang cantik tu = Sini

Untuk keterangan lanjut dan tempahan boleh menghubungi Pertubuhan Peladang Kawasan Merbok, Jalan Batu Hampar, 08400 Merbok, Kedah di talian 04-4572117 atau melalui faksimili: 04-4572611 (waktu pejabat) atau melalui e-mail: ppkmerbok@lpp.gov.my atau Hyder Jaleel Gafoor Abdul Rasheed (019-5746639) atau Hamdan Awang (019-4425560) atau Rozita Adnan (019-5775812).

",2010-03-04 14:54:42.810000000

Best Blogger Tips

2 comments

May 16, 2011 at 3:45 PM

Amboi bestnyer p jalan2.. :)
Tak penah smpai lg kat situ, nanti nak p la :)

May 16, 2011 at 3:47 PM

bg lega dulu ekk.. tu tpt memancing.. so,, jgn lupa bw pancing....

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen