Friday, May 6, 2011

Ais Kacang Gebu

Best Blogger Tips

Assalamualaikum,,,,,,

Lama ina tak write something... entah lapasai apa.. nk kata cbuk,, tak la cbuk pun.. tp rasanya cbuk main game kat FB kot,,, tu gara2 terikut juniorku la... 
Mila n geng.. dia ajak main satu game kat FB.. dah jd teruja plak...

Hampa semua suka tak makan ais kacang.. org kedah panggil ais kacang la.. org Key Ell pangil ABC.. tp apapun panggilan dia,, tetap benda yg sama.. kannnn. 

Ina tak la suka sangat makan ais kacang ni.. sbb tak pernah sedap or tak KAW... tp sekarang dah jadi suka tp bila ke satu tpt ni je... Nk kata sedap sangat tu tak la,, tp kena dgn selera dan mmg sedap la.. B4 ni tak de yg sedap ... Nk tau kat mana.... hehehe.. dekat dgn tpt kelahiranku,, iaitu dekat Simpang Empat Kangkong....

 Yg dikatakan gebu tu adalah Ais yg dimesin halus... ais yang halus lebih sedap dimakan dan itulah rahsia mengapa ais kacang yang diperkenalkan mampu bertahan lama. 
Sebenarnya kedai ni... dari zaman mak abah ina lagi tu....JAdi kedai turun-temurun la kan. Yang menariknya bahan-bahan untuk dimakan bersama ais kacang juga tidak banyak pun... hanya sekadar kacang merah, agar-agar dan jagung manis. tu pun dah cukup sedap.. bagi ina la...




Sarah, my officemate pun tak pernah mai makan, tp lps cik ina bawa makan, kami kalau lalu, mesti singgah...







 Kalau tak caya.. pi la try... kedai dia kat tepi balai polis simpang empat kangkong jer.. lebih specifik,,, kat tapak pekan hari khamis....

nak tau lebih lanjut...Tgk la link kat bwh ni.................
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0318&pub=Utusan_Malaysia&sec=Utara&pg=wu_02.htm

YUMMYYYY

Best Blogger Tips

2 comments

May 16, 2011 at 3:47 PM

Kakak, Es Kacang kat pdg kota (Jalil) the best, mmg sedap giler :)


**Cheq xkeje lg, MC sebulan :)**

May 18, 2011 at 1:53 PM

yer ker,, nnti bila ter pi kot sana... nk try rasa tgk.....
maceh atas info

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen