Tuesday, April 17, 2012

Kenduri Noni kat Perlis

Best Blogger Tips


Assalamualaikum Sahabatku..

Kai Fa ha lu kum??? betui ke tak  kalau pronounce utk semua.... 
Kalau tak betoi tolong perbetoikan...
yang tau kai fa ha lu ki (utk perempuan)

Cik Ina ada cerita terbaru,,, tp kira-kira dah nak outdated jgk la...but Cik ina tetap nak share... 
Lama jgk tak write something dln my blog ni... 

Cik ina nak citer ni... Baru-baru ni bertarikh 30.3.2012, Cik Ina pi kenduri my ex-housemate, noni yang menjadi housemate cik ina masa kami dok sekali  kat Pmtg Pauh dulu... 
Location kenduri tu kat perlis indera kayangan... 

ni la pengantinnya.. dari jarak dekat... sweet kan... Congrats my friend
Setelah sekian lama tak jejakkan kaki kat negeri perlis,, rasanya last pi tu masa 2 thn lps kot.. and akhirnya Cik ina jejakkan kaki semula. 
Kali ni cik ina pi dgn my best friend.. Cik Noorsham Sinar or kami kengkawan panggil Sinar...  macam matahari yang bersinar... (sori la sinar yer)

Nama exhousemate merangkap pengantin ni Yusni Yusoff. Kami panggil Noni....
Masa kat pmtg pauh ada satu sorang lagi my-exhousemate i nama dia aren. Aren ni dah tamatkan zaman bujang dia masa kami dok sekali dulu lagi kat Pmtg Pauh (jarak jauh). Dukacita Puan Aren ni tak dapat menghadirkan diri kerana bertugas terlalu jauh nun di selatan.... dan tpt kenduri nun di utara,, maka tak sempat nak terbang balik..dan sekarang... kedua-duanya dah kawen,,, maka tinggal la akak sorang.. huhuhu..

Noni dah htr kad kak Cik ina jadi berbekalkan kad tersebut cik ina dapat menjejak kaki ke tpt kenduri. Apa tak nyer.. noni tak buat knduri ni kat rumah dia tp buat kat homestay tepi sungai.... nama tpt tu kat kad,, esplanade pengkalan asam....

Kenduri noni hari Sabtu. oleh kerana exited nak pi Perlis, Cik ina decide nak pi hari Jumaat,, sbb tak nak lenguh kaki drive lama-lama. maklumla kaki cik ina ni byk kali tergeleceh,, so,, kena la beringat... Cik ina tggu Cik Sinar balik keje hari jumaat tu... Setelah lunch kat nasi ayam periuk besar lagenda height, kul 3.00 ptg kami gerak.... 

Oleh kerana Cik ina melalui tpt nostalgia kat tanah merah atau sekarang lebih dikenali dgn nama bandar darulaman (tpt menimba ilmu kat POLIMAS),  cik ina singgah sebentar kat rmh member lama masa sekolah rendah.. diulang sekolah rendah yer (cuba bayangkan berapa lama kami berkawan baik).Nasib baik  Puan Hana Seman (nama FB) ada kat rumah. 

Kami berdua teruskan perjalanan ke Arau.. Oh Ya,,, Cik ina lupa nak bgtau, selama kat PErlis ni cik ina nak bermalam di Arau- rmh sepupu Cik ina. 
Dah janji sebulan yang lalu tu.. 


Siap book dia jadi penunjuk arah lagi. Nsb baik sepupu cik ina ada kira kurang bajet ckit.. kalau tak kena la cari bajet lebih nak pi dok kat Hotel kan... 

Malam tu mmg cik ina dgn sepupu plan nak pi makan kat Kuala Perlis. 
Lama tak menikmati sotong goreng tepung Kuala Perlis. 
Rasa dia mmg lain cikit dari tempat lain. May  be tepung yang digunakan dan cara goreng tak sama dgn tpt lain. 


Ni la sotong goreng tepung yang diidamkan.... yummyyyy

Kalau dah kat Kuala Perlis, tak sah la kalau tak makan nasi dengan ikan yang segar-segar kan.. Kami order ikan seekor tp potong 2.. setengah bakar dan setengah lagi buat masa 3 rasa.
dah sampai tp ikan bakar blm sampai.. jom makan dulu..

Cik ina dgn cik sinar

cik sinar dgn my seppu- cik najwa adni

Pagi 31.3.2012.. setelah bersiap sedanya... kami bertiga pun mula operasi mencari esplanade pengkalan asam dan akhirnya ketemu jgk.... 
Parking yg dkt tak de maka kena park seberang sungai. Utk shorcut ada jambatan gantung ke sana but kalau take long cut kena lalu tepi jambatan jalan raya yang tak berapa luas. maka kami decide nak adventure ckit,,, kami naik jambatan gantung...
 Boleh tahan jgk la .. nnti cik ina post picturenya,, sbb pic nya dalam camera.



Ok,, dah jumpa... layannnnnnnn


















ni la pengantinnya... Comei tak???


At last dapat juga kami bergambar dengan pengantin setelah peluh-peluh tunggu 




Cik ina dgn Puan Iffah

After solat zohor, dlm kul 4 kami gerak ke Padang Besar. Saja nak jejalan alang-alang dah jejak kaki ke Perlis ni kan... Tapi bajet lari sikit,, so tak leh shopping byk2. Huhuhu tapi at least sempat curi masa ke sana. Alhamdulillah selamat sampai  kat Pdg Besar.





Cik ina bergerak balik ke Sungai Petani dalam kul 6.00 petang. OTW balik, cik ina singgah sebentar kat Bandar Darulaman.Cik ina nak singgah ke gerai "Jan Western". Kedai ni tak special sesangat tapi yang penting adalah kedai ni telah dibuka oleh junior Cik ina iaitu Faizal atau lebih dikenali dengan nama Jan. Dia ni Jurulatih tetap yang mengajar budak2 junior Pengakap Polimas setiap hari selasa( kalau tak silap). I dah lupa hari apa kokorikulum kat Poli. 










Best Blogger Tips

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen