Wednesday, April 18, 2012

Ladang Anggur Tasik Beris Kedah | Best

Best Blogger Tips

Assalamualaikummm

Salam Petang...
Kali ni nak story salah satu tarikan yang ada kat kedah.. 
Kisahnya adalah mengenai Tasik Beris Vineyard – Ladang Anggur Tasik Beris
Rasanya dah ramai yg tau,, 
and mesti dah ramai yang pernah menjejak kaki ke situ 
 tp buat yg tak tau tu... Jom la kita pi ke sana....

saja eksyen je tp tak leh petik pun


Buat info semua, Ladang anggur tu dah  beroperasi 2 tahun lebih, 
diuruskan oleh Excel Agrotech Sdn Bhd. 
Ladangnya seluas 34 ekar, Cik Ina terpegun dan berbangga 
jugak la daerah Sik sekarang ada ladang anggur
dan ladang ini akan menjadi antara lokasi utama pengeluaran anggur negara apabila projek penanaman anggur di sekitar kawasan Empangan Beris dekat sini mengeluarkan hasil sepenuhnya tidak lama lagi.. 
Yang bestnya, walaupun di negeri ini cuacanya agak panas dan hujan tidak menentu, Cik ina rasa anggur di kawasan ini tetap manis dan segar dengan saiz sama seperti anggur di pasaran.

Menurut info, terdapat empat jenis anggur ditanam iaitu black opal, black grape, white Malaga dan loose pelite. Benih anggur diambil dari Jabatan Petanian Perlis. Ladang ini ditanam secara tertutup, menggunakan jaring. Teknik tanaman secara tertutup itu digunakan supaya serangga ulat ratus tidak merosakkan pokok anggur.

Yang best lagi, tanaman anggur di sini tidak mempunyai musim tertentu untuk dipetik, justeru pelancong boleh datang bila-bila masa untuk menikmati hasilnya.

Cik ina tumpang bangga kalau projek tanaman anggur ini berjalan lancar... 
Bangga jadi anak Kedah... 
hehehe
Bangga tu bukan sebab apa.. sebab b4 ni kat negeri mat saleh je boleh tanam anggur, tp sekarang kat Kedah boleh.. 
Malaysia boleh...  hehehe dan anggur tu blh idup subur lagi .. 


Untuk  pergi ke Ladang Anggur di Beris Lake:

Dari lebuhraya Utara Selatan , exit dekat Gurun ke Jeniang, lepas tol ada sampai simpang 3, belok kanan, ada papan tanda Ladang Anggur(antara banyak2 papan tanda situ) . Lepas tu terus saja sampai jumpa simpang 4 dekat Jeniang terus lagi.
Perjalanan kira-kira  4 km dari Jeniang. Pergi terus lagi sampai jumpa Empangan Beris Lake.
Peta ke Beris Lake.




Sebenarnya Cik ina pi ke sana dah lama.. rasanya tahun lps,, 
b4 cik ina buat blog ni lagi tetapi 
cik ina baru berkesempatan nak share... 
walau apa pun kita layan jer la gambar ini karana tuan empunya blog ni suka bergambar... 
hehehe jangan marah.


Untuk melengkapkan cerita ini, Cik ina nak cerita la ckit... 
Sebenarnya Cik ina pi melawat mak sedara cik ina kat Sik. Alang-alang dah sampai ke sini, kami terjah la ke LAdang Anggur ni. Cik ina ke sana bersama dengan bondaku yang tercinta..
Kakak yg sulung serta anaknya, 
serta abg no 2 dgn anak-anaknya . ....


Apabila sampai di situ,, keterujaannya terasa kerana nmpk buah anggur yg masak kat pokok.. 
cuma sayangnya tak leh makan... blh bergambar jer.... tu pun nsb baik bergambar tak kena duit.










Ada banyak jalan baru kat Sik Baling tu, jadi kena le tanya orang kalau sesat.
(tak jumpa jugak, tanya orang le ye, malu bertanya sesat jalan..)

Alamat :
Beris Lake Vineyard  (Ladang Anggur Tasik Beris)
Lot 264, Kampung Ternas
08200 Sik. Kedah Darul Aman
Tel : 604-4620466
H/P : 019-5667908
Fax : 604-4620611

Beris Lake Vineyard ni dibuka pukul 9.30 pagi – 6.30 petang. 
Tiket bagi orang dewasa ialah RM3.00, kanak kanak RM1.50.

Best Blogger Tips

2 comments

April 18, 2012 at 11:03 AM

k.ina...mimi p dh!!
bleh mkn anggur fresh...sodap...

April 23, 2012 at 4:57 PM

ehehe,, nnti kita pi lain ramai2

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen