Monday, March 24, 2014

Bali 4th Day... lalala

Best Blogger Tips

Assalamualaikum.. Bertemu lagi untuk sambung ceritera Cik Ina utk hari yang ke4. Hari ni kami nak check-out dah.. Terasa sedih plak. X puas rasanya berada di Bumi Bali ni. Dah la hotel pun selesa dan cantik bangat... 
Penuh dgn peristiwa. Sabo je la, jadi ada beberapa tpt x sempat p. Yang sadisnya, x sempat tgk sunset di Pantai Kuta.. Harapnya hari ni dpt tgk sebelum blk ke bumi malaya. Teringin sgt sbb info dr blogger yg cik ina baca sunset kt sini cantik sangat.

Kita sambung ceritera kita for DAY 4..... Apa pun, jom kita breakfast.. 


Tetiba terasa hari ni ramai orang kat hotel ni sampai x meja full ni... 

Meja full so ada org join meja kami, rupanya org Penang.. 
Posing dpn hotel dulu be4 naik bas
This morning, mcm kelmarin after breakfast at 9 kami bkumpul kat lobi. B4 naik bas, passport dikumpul dulu for bording pass. 



1. Rice terrace Tagallang

x sempat minum sempat posing je...
Pastu semua dah x sabar nk p ke satu lokasi tarikan di Bali yang WAJIB di lawati iaitu tanaman padi bukit (rice terrace) di Tagallang. Oleh kerana keterujaan yg over, perjalanan yg tak lama terasa sangat lama. Sblm sampai, sempat kami melihat lihat kwsn sekitar. 

Dan akhirnya sampai jua ke tpt yg dihajati.. 

SubhanaAllah.. mmg cantik panoramanya.. Saujana mata memandang. Hijau yg nyaman mataku ini.. Cewah. X dapat dizahirkan dgn kata kata. 

Subhanallah,, cantik kan bumi ciptaan Allah..

Semasa Cik Ina cbuk dok posing, tetiba dgr riuh rendah. Rupanya trdpt satu kejadian. Dan kmdn Cik Ina nmpk adik Haris masuk petak sawah kecil tu. Rupanya Haris nk resque telefon kakak kpt yg jatuh dlm sawah.. Blh juga Haris main tamboq,, org kedah kata,,,



Ok..dah settle.. then sambung posing. Pastu jln cr tandas tp jmpa plak geng kami yg beli durian versi bali. Jom try seulas.. 

Ermmmm apa rasa durian Bali,, rasanya lebih kurang durian kt guar jgk.. hehehe. Di sepanjang jalan di sini jugak terdapat gerai-gerai yang menjual bermacam macam cenderahati.  
Cik ina berkenan sangat gelang ni tp x sempat beli...
Masa utk kumpul naik bas... next place... Tanah Lot, here we come..

2. Tanah Lot..


Then seperti schedule yg tlh plan,  terus gegas ke Tanah Lot. Time ni.. masa amatla emas sbb x leh lewat nnti mlm dah nk blk... Bila smpai terus cr kedai mkn muslim sbb perut masing2 dah ada lagu rock. Pastu cari surau nk solat.



Kt sini nk solat kena bayar. X silap 2000 ribu kot.. something like that la.. Nak cas hanphone kena 2000 rupiah...
After solat cik ina n cik sherrie terus gegas nk masuk ke dlm kwsn tanah lot. Ahli rombongan lain dah x nk masuk. Kami pun kalut jln masuk takut nnti time up.. time to go home.. ramai juga org kt sini.. 



Utk abadikan kenangan, cik ina decide nk guna servis photographer kt sini sbb takot gmbr x menjadi. Lgpun dah nk blk.. aamik 3 keping. Sekeping 20 000 rupiah..


Cik ina sempat beli gelang je. Hahaha td kat kat rice terrace x sempat beli. Tu pun puas tawar. 5gelang = 20000 rupiah.. ok ke tak??

3. Kuta Beach.

After visit tanah lot yang penuh dgn keunikannya.. kami kembali semua ke kwsn pantai kuta utk tgk sunset. Alhamdulillah dpt jg cik ina dan semua geng rombongan tgk sunset. Kami tgk sunset tu area blkg shopping mall .. ala x ingat plak nama. Hanya ada gambar tapi x pasti tu ke nama dia..




Oleh kerana masa masih ada b4 sun tu set, kami window shopping dulu. Asyik shopping tingkap, br tersedar ckit lg je sun nk set.. tggu lagi, terus bergegas keluar dan sempat la snap beberapa keping.. okla kan blh jg kan..
menikmati keagungan Allah.. Alhamdulillah masih lagi bernafas
Cantik bangat.. org pun ramai sangat.  Akhirnya impian Cik Ina mnjadi kenyataan.
Sedang dok asyik snap gmbr sesama kami, ada dua orang pelancong warga tempatan dari Bandung nak tolong snap. Kiranya nnti kami tolong snap gmbr depa lak. Friendly sangat. Kebetulan En Jalil, ketua rombongan kami pun ada juga. Join sekali bergambar kenang-kenangan. 
Sempat bertukar alamat FB tapi tercicir plak kertas tu. Harap Cik ina, Cik Fitri RAmadhani dan rakannya blh cari kami berdua. 


Time to go to airport. Nasib baik airport dkt je. Huhuhu tetiba rasa sedih sangat nak tinggalkan Bali yg penuh kecantikan, keindahan, keunikan, kesenian, kebudayaan dan kesederhanaan. 
Kalau ada peluang, cik ina harap dapat datanglagi.. niat dihati nk mai dgn org tersayang msti lg best kan... hhehehe.

4. Bali Airport - Ngurah Rai International Airport Denpasar

Kami tiba agak awal di Airport.  Sebaik saja tiba di kwsn check beg.. timbang berat, huhuhu beg cik ina terlebih kg.. huhuhu nmpk gaya kena beli la bagasi kargo.. huhuhu syer dgn Cik Sherrie la.. settle problem. 

After check in.. kami still tggu for departure. 


punya ramai org mcm tggu bas ekspress plak kan
kat dpn tu la ada gate mana nak depart.. kami pun tunggu time nak depart..
time nak naik flight dah,,,
 Then. Semua dalam debaran nak naik flight  sbb hari ni 8.3.14 ada satu peristiwa. Pg td dapat berita kapal terbang mh370 ke beijing x dpt dikesan. Hilang.. semua geng sek dok pesan mcm2 dlm whatsapp. Cik ina tawakkal.. mudah mudahan kami selamat smpai ke LCCT.  



****************************************************************
Nak tau ceritera Cik Ina kat Bali lagi,, jom kita tgk
--------------

*********************************************************************************

Best Blogger Tips

2 comments

March 24, 2014 at 1:35 PM

cantik pemandangannya ina...

March 25, 2014 at 10:57 AM

memang cantik sangat.... nnti farah nak p bgtau cik ina ye..

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen