Friday, June 17, 2011

DuRiAn Oh RaMBuTaN...........

Best Blogger Tips

AssaLamualaikuMM N Good Evening...
Salam Jumaat Penghulu Segala Hari.....

Hari ni hr Jumaat yg merupakan hari Cuti Am bg negeri kedah.. So cik ina pun termasuk sekali la.. cuti... cuti rehatkan minda.... tp keje sekarang rileks la ckit berbanding dgn keje kilang dulu,, masa keje pun kurang ckit... tak gitu Puan Maira. yg sedih gaji pun kurang.. but apa pun kita kena keje betul2...

Sekarang dah masuk musim durian, rambutan , manggis... tp menurut EMAK... musim ni tak berapa "menjadi" atau pun maksudnya tak byk buah la kat pokok tu. Maka dusun org yg selalu kami pi (bapa sedara punya la) pun tak menjadi jgk buahnya.. durian pun ckit je yg berbuah.. Dusun tu pun kecik jer.. Dah la ckit, kena plak kongsi dgn BaB* utan n tupai n kera. Nk buat mcm mana, dah rezeki depa.


ni la buah yg telah hempap dahi...
Ada satu cerita sedih dan menyayat hati pada musim kali ni.. Ceritanya salah seorang ahli keluarga cik ina yg nak pi ambik buah durian telah ditimpa kemalangan di dusun tu... Menurut saksi tpt kejadian, apabila mangsa mendongak utk melihat buah durian, maka dgn tak semena-mena... buah itu jatuh dan telah menghempap dahi mangsa... dan duri durian yg tajam tu telah mencucuk dahi mangsa sehingga berdarah.. huhuhu.. sungguh menyayat hati sbb kejadian ni tak pernah berlaku lagi dlm family cik ina.... tp bila cik ina tgk tadi.. dah beransur pulih.. huhuhu sedih tgk.

kalau letak dgn yg lain, buah yg besar tu la...
Rambutan kat dusun tu pun tak menjadi.... mak kata...tak berbuah pun. Buah lain br tanam je.. maka lambat lagi la nk makan. Manggis pun sedang membesar..  Buah Manggis cik ina tak teringin sangat dah sbb dah mkn kat sekolah. Jadi tak berapa teringin sangat dah.

Oppsss cerita pasai rambutan plak... kali ni rambutan kat area rumah cik ina pun tak menjadi sangat... tp ada la jgk.. alhamdulillah.... br nak masak... kat rumah ada 5 pokok.. jemputla sapa nak makan... mai la rumah...  mak kata kena kait sendiri...





Best Blogger Tips

2 comments

June 21, 2011 at 5:57 AM

Sye suke durian .. mmg hantu pon... hihi..

June 21, 2011 at 11:11 PM

Adik... jom kita mkn durian

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen