Monday, July 7, 2014

Bahaya Minum Air Sejuk Ketika Berbuka

Best Blogger Tips

Setelah seharian kita menahan lapar dan dahaga, sudah pasti kita mahu sesuatu yang menyegarkan. Salah satunya adalah dengan mengambil air sejuk. Dengan air sejuk rasanya tubuh akan kembali segar. Tapi, tahukah anda apabila kita berbuka dengan mengambil air sejuk kesihatan kita boleh terganggu. 

Menurut kajian, minum minuman sejuk ketika berbuka puasa boleh menyebabkan kejang pada perut. Selama 14 jam perut dalam keadaan kosong apabila diisi dengan air sejuk, maka perut akan terkejut dan menyebabkan penguncupan. Inilah yang menyebabkan kita terdedah dengan penyakit ulser. 

Selain itu, apabila kita sering mengambil air sejuk, berat badan kita akan bertambah. Mengapa demikian? Kerana air sejuk boleh membekukan lemak yang ada di darah kita. Sehingga menyebabkan peredaran darah tidak lancar. Apabila darah tidak lancar maka proses pembakaran lemak dan metabolisme tubuh akan terganggu. Dan ini boleh menyebabkan badan menjadi gemuk. Ketika kita sudah makan dan mengambil minuman sejuk, maka air sejuk itu boleh menyempitkan usus dan menggangu proses pencernaan. Akibatnya perut boleh menjadi buncit. 

Oleh itu, untuk kita terhindar dari gangguan kesihatan sepanjang berpuasa, alangkah baiknya kita atur pola pemakanan kita. Biasakan ketika berbuka puasa bermula dengan meminum air putih yang tidak sejuk. Lalu kita juga boleh mengambil makanan yang bersifat manis seperti kurma dan manisan. Selepas 5-10 minit, barulah kita boleh mengambil air sejuk kerana keadaan perut sudah stabil.

*Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com|Bahaya Minum Air Dingin Ketika Berbuka

Sumber :SINI 

** Cik ina tertarik nak share sebab mmg menjadi kesukaan kita untuk minum air yang sejuk ketika berbuka.. Cik ina yang kurang minum ais pun minum juga cuma tak terlalu sejuk je.. Mari kita cuba try tukar cara minum kita pada tahun ni tgk....

lagi satu info.. cuba elakkan minum minumam yang bergas.. kalau sejuk pun dah bagi effect mcm ni.. kalau bergas macamana la agaknya kan...

Best Blogger Tips

1 comment

July 10, 2014 at 2:46 PM

Gud Info

Post a Comment

Sudi-sudikan la komen.. Terima kasih nooo sbb komen